open-navfaktor-logo
search
Brifing State Departmenta
Escobar agresiju na BiH nazvao "krvavim građanskim ratom"
AUTOR: Faktor
08.05.2024. u 19:49
get url
text
Gabriel Escobar
Gabriel Escobar
Briselski medijski centar State Departmenta održao je danas virtuelni brifing za novinare, a na pitanja im je odgovarao Gabriel Escobar, sada već bivši zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.
Escobaru je danas bilo upućeno zanimljivo pitanje kolege s Oslobođenja koji je upitao hipotetički kada bi mogli otputovati u prošlost, šta bi drugačije uradili u BiH.
- To je vrlo dobro pitanje. Pa, zavisi koliko bi daleko u prošlost mogli otići. Da možemo otići dovoljno daleko do 1991. godine, trebali bismo učiniti više da zaustavimo krvavi građanski rat. Trebali smo učiniti više tokom rata da podržimo nevine žrtve. Trebali smo učiniti više da spriječimo neke od zvjerstava koja su se dogodila. Ali kada se to dogodilo, Dejton je bio najbolja prilika koju smo imali da zaustavimo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.
Tako da je teško reći šta je bilo moguće, a šta bi bilo moguće. Ono što je važno je da ne gledamo u prošlost, već da gledamo u budućnost. Dakle, Bosna i Hercegovina, ohrabren sam kvalitetom nove generacije lidera koji su spremni iskoristiti historijsku priliku da Bosnu i Hercegovinu prebace u Evropu kao punopravnu i cijenjenu članicu euroatlantske zajednice. I mislim da bi to trebala biti poenta, da gledajući naprijed, onda kada dobijemo novu generaciju lidera, Bosna i Hercegovina će napredovati - glasio je odgovor Escobara.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.