open-navfaktor-logo
search
Odgovorio Kojoviću
Porodična svađa Dodika i Trojke, nazvao ih je "pukim izvršiocima tuđih želja": Lutkarsko pozorište Murphyja, oni pužu...
Na izjave državnog zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića, reagirao je predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik, a obojica se slažu u tome da koalicija na državnom nivou ne postoji.
AUTOR: J. B.
26.04.2024. u 16:17
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavinskih socijaldemokrata (SNSD) i Republike Srspke Milorad Dodik oglasio se danas objavom na društvenoj mreži X i progovorio o odnosima s Trojkom, s kojom, uz Hrvatsku demokratsku zajednicu, čini vlast na državnom nivou. Povod za Dodikovu reakciju bila je izjava državnog zastupnika Naše stranke Predraga Kojovića, koji je rekao da koalicija na nivou BiH više ne postoji.
- Konačno je neko iz Sarajeva otvorio dušu i javno priznao ono što godinama govorimo, političko Sarajevo je imaginacija, lutkarsko pozorište u rukama stranaca. Puki izvršioci tuđih želja i naloga, figure bez stava i mišljenja. Učinio je to Predrag Kojović, svjesno ili nesvjesno. Svaka riječ njegove izjave potvrda je da iz njega ne govore interes i volja njegovih birača, nego čovjeka koji sebi daje za pravo da vrijedi više od svih nas zajedno - Michaela Murphyja (ambasadora SDA-a u BiH, op. a.) - naveo je Dodik.
Dodao je i da je time samo potvrdio da je Trojka zrela da se umjesto politička koalicija nazove "Lutkarsko pozorište Michaela Murphyja".
- I samim tim u pravu je, ne postoji državna koalicija, jer ne postoji država, a nikad nije ni proglašena koalicija, nego partnerstvo. Pored toga, mi biramo da radimo s ljudima, a ne Pinokiom i Đepetom. I kao što je priča o njima bajka za djecu, tako se i ono što žele Đepeto Murphy i Pinokio Kojović može zvati samo fantazijom, a ne i BiH - navodi Dodik.
Podsjećamo, Kojović je za BHRT rekao da "vjeruje da je ovo godina raspleta".
- Mislim da ćemo neke probleme koje nosimo već drugo vremena, možda više od deceniju, u ovoj godini na neki način riješiti. Siguran sam da će to biti na način koji je dobar za BiH - rekao je Kojović i dodao da smatra da će na političkoj sceni doći do promjena, do intervencije međunarodne zajednice te da očekuje, kako je kazao, i da će domaće sudstvo donijeti neke odluke koje mogu utjecati na to ko učestvuje u vođenju ove države.
Da bi postojala državna koalicija, istakao je Dodik, mora postojati država.
- Bošnjaci su svojim snishodljivim odnosom dozvolili Schmidtu (Christian, visoki predstavnik, op. a.) da uništi BiH kao državu i još su oduševljeno aplaudirali. Ipak, od svega izrečenog, strategiju Bošnjaka najbolje otkriva stav "očekujem da i domaće sudstvo donese neke odluke koje mogu utjecati na to ko učestvuje u vođenju ove države". To je potvrda da je proces protiv mene politički i montiran, da nema slova prava i zakona. Njegova izjava bit će jedan od jačih argumenata na sudu. Postoji samo jedna stvar koju bi svi morali da znaju. Mi Srbi bajke prerastemo u osnovnoj školi. Historija je puna situacija kakvu nam sada nameću i treba da znaju da se Srbi u takvim situacijama ne savijaju i ne povijaju. Ako stignu od bajki, neka pročitaju nešto što se tiče 28. juna ili 27. marta. Toliko što se tiče saginjanja. Uostalom, oni, Trojka, pužu pa ne mogu ni da vide da li se neko saginje ili ne - zaključio je Dodik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.