open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Sindikat o prisilnom prekidu programa FTV-a: Žalimo što se destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa
AUTOR: Faktor
08.05.2024. u 09:09
get url
text
Samostalni sindikati uposlenika RTV Federacije BiH oglasio se "povodom nasilnog prekida programa RTV Federacije BiH" ističući da osuđuju nezakonitu i neodgovornu odluku "organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT-a" o nasilnom prekidu programa Federalne radio-televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati.
- I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život. Naša kuća, Federalna radio-televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka ističu iz Sindikata i dodaju:
- Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je "reprezentativno" potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje.
Kako dodaju iz Sindikata, na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT-a, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos više od 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila više od 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg perioda.
- Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest!
I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH - pitaju iz Sindikata.
Pozivaju sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i "njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije".
Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva Vladu Federacije BiH da hitno odgovori na "zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT-a da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih, ali pošteno zarađenih primanja".
- Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom periodu strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem periodu broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdaci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovne plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i  domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje - navode iz Sindikata.
S druge strane, kako dodaju, "svjedoci smo da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i mi ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja".
- BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdaci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa.
Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od BHRT-a - saopćio je Upravni odbor Sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.