open-navfaktor-logo
search
Povlači se iz lanca
Kupac u Hrvatskoj doživio šok: U konzervi graha našao poveći komad štakora
AUTOR: Dnevnik.hr/Faktor
08.05.2024. u 15:06
get url
text
Sporna konzerva graha
Sporna konzerva graha
FOTO: ECIP
Jedan kupac u Hrvatskoj doživio je nemali šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad štakora. Tačnije, zadnji dio s repom, objavio je Dnevnik.hr.
Javio se Evropskom centru izvrsnosti potrošača (ECIP), odnosno njihovoj Facebook stranici "Halo, inspektore", gdje je objavljena i fotografija.
Reagirao je Državni inspektorat Hrvatske, ali i lanac Konzum, koji pod svojim brandom K plus plasira grah Garden good. Proizvođač je italijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L.
ECIP na stranici poziva kupce da odmah vrate konzervu u bilo koju Konzumovu trgovinu gdje će im biti vraćen novac, može i bez računa.
Konzum je odlučio povući cijelu seriju neto količine 400 grama, LOT broja L M261, najbolje upotrijebiti do 17.9.2026.
ECIP je dobio njihov odgovor u kojem žale zbog situacije koja se dogodila njihovom kupcu, navodeći da su, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli sve potrebne radnje u skladu sa internom procedurom. 
- Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje. Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere - između ostalog su naveli iz Konzuma.
Ako ste kojim slučajem kupili konzervu graha iz serije koja je povučena s polica, vratite ga u bilo koju Konzumovu trgovinu, gdje ćete dobiti povrat novca.
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata također je po prijavi pronalaska štakora u konzervi provela nadzor.
- Utvrđeno je da je predmetno trgovačko društvo odmah po zaprimanju prijave potrošača pokrenulo postupak prikupljanja svih podataka o samom proizvodu odnosno prikupljanju podataka o LOT-u i roku trajnosti te su zatražili od proizvođača iz Italije da dostave očitovanje u vezi s prijavom. Po zaprimanju tačnih podataka o LOT-u i roku trajanja sporne hrane, dana 7. maja 2024. godine on je dobrovoljno pokrenuo postupak povlačenja navedenog lota s tržišta Republike Hrvatske.
S obzirom na to da je proizvođač u Italiji, Državni inspektorat će u skladu s procedurama prijaviti i dostaviti informacije u EU RASFF sistem (Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje) o predmetnoj prijavi potrošača i povlačenju spornog lota s tržišta kako bi daljnje mjere prema proizvođaču provelo nadležno tijelo za sigurnost hrane u Italiji - saopćio je Državni inspektorat Hrvatske.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.