open-navfaktor-logo
search
"Velika odluka pred Izraelom"
Porodice izraelskih zarobljenika na ulicama zahtijevaju prihvatanje primirja: Vratite ih kući ili ćemo spaliti zemlju
AUTOR: Faktor/AA/Al Jazeera
06.05.2024. u 20:42
get url
text
FOTO: Screenshot/X
FOTO: Screenshot/X
Bivši izraelski diplomata Alon Liel govorio je za Al Jazeeru o situaciji u kojoj se nalaze izraelska vlada i Netanyahu nakon Hamasove objave.
- Postoji snažan pritisak unutar Izraela na vladu da ode u Rafah, tako da mislim da je izraelska vlada suočena s dilemom da ide sa svijetom ili ide s Izraelcima, da zadrži vladu ili da zadrži naše međunarodne kontakte - rekao je.
- To je ogromna odluka za Izrael, zaista ogromna - dodao je Liel, napominjući da će čak i ako dođe do dogovora, mnogi ljudi u Izraelu "biti uplašeni da su izgubili rat ili da Hamas ostaje u Gazi".
Dalje je rekao:
- Ako on (Netanyahu) prihvati dogovor, to bi mogao biti kraj njegove političke karijere. Ali onda, ako on ne prihvati dogovor, imat ćemo niz međunarodnih odluka protiv nas na međunarodnim sudovima, u UN-u, od različitih vlada, sankcija, priznanja Palestine. Tako da to vidim kao historijsku odluku za Netanyahua.
Društvenim mrežama šire se snimci prema kojima stotine Izraelaca izlaze na ulice i marširaju prema Netanyahuovom štabu, zahtijevajući od njega da prihvati sporazum o prekidu vatre koji je dogovorio Hamas.
Porodice izraelskih zatočenika blokiraju glavne puteve u Izraelu, a jedna porodica je izjavila:
- Hamas je pristao na dogovor, a sada je vrijeme da ih vratimo kući, inače ćemo spaliti zemlju.
Izraelski list "Jerusalem Post" ranije je objavio kako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu postao "izvršilac" krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, prenosi Anadolija.
U članku pod naslovom "Netanyahu je postao krvnik svog gospodara Ben-Gvira" elaborirana je konferencija za novinare na kojoj je jučer krajnje desničarski ministar pozvao Netanyahua da ne prihvati prekid vatre u Pojasu Gaze bez napada na Rafah.
Novinar Efraim Ganor naveo je u članku da je Ben-Gvir "strogo upozorio" Netanyahua na konferenciji za novinare da se prekid vatre ne smije napraviti bez napada na Rafah.
- Ove riječi i njegov ton glasa nisu ostavili mjesta sumnji. U Izraelu postoji novi premijer. Benjamin Netanyahu je tu da uradi ono što njegov gospodar Itamar Ben-Gvir želi - navodi se u tekstu.
U članku se također navodi da je Netanyahu pao na takav nivo da kao premijer ne može dati ni jednostavan odgovor da zaštiti svoje dostojanstvo.
Navedeno je i da narod u Izraelu želi da Netanyahu oslobodi zarobljenike u Gazi, a da svjestan toga, i dalje radi po željama Ben-Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha.
Izraelski mediji pišu i da su Smotrich i Ben-Gvir prijetili povlačenjem iz koalicione vlade ukoliko ne dođe do kopnene invazije na regiju Rafah na jugu Pojasa Gaze.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.