Bitno je biti Bošnjak: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju

Reuf Bajrović je "došao tobe"! Nekadašnji "nezavisni" politički analitičar, a sada kandidat Demokratske fronte za federalnog ministra energetike, pred popis stanovništva je bio jedan od najglasnijih zagovornika da se građani BiH trebaju izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci, da ostali u političkom smislu trebaju biti izjednačeni sa konstitutivnim narodima, ali je radi svoje i pozicije stranke preko noći postao konstitutivan.

Piše: Edita GORINJAC

edita-gorinjac-kolumnaBajrović je naprasno postao Bošnjak, a DF u kojem su se zaklinjali u ideju građanske BiH i predstavljali se kao stranka koja zastupa građane, odustao je od zastupanja ostalih. Tako je Reuf građanin – Bosanac i Hercegovac, sada Reuf Bošnjak, a DF stranka koja će ipak zastupati konstitutivne u Vladi FBiH, jer su predložili tri Srbina i jednog Bošnjaka, koji je u posljednjem momentu postao svjestan svoje nacionalne pripadnosti.

Već na početku pregovora o formiranju vlasti između federalnih koalicionih partnera došlo je do varnica između HDZ-ovaca i DF-ovaca koji su insistirali da se u programska načela budućeg partnerstva jasno ugrade i građanski principi te da se ostalima obavezno osigura mjesto u Vladi. Njih bi, Ostale, predstavljala Demokratska fronta.

-DF neće bošnjačke i hrvatske pozicije, ali hoće srpske i ostale, nekoliko puta je javno izgovorio predsjednik te stranke Željko Komšić.

Građanin Bajrović

Vratimo se Bajroviću: On je pred popis stanovništva prosipao žuč po kampanjama čiji je cilj bio uvjeriti stanovništvo da je “bitno biti Bošnjak”, kao i po inicijativi predsjednika Naše stranke Dennisa Gratza, koji je od Agencije za statistiku BiH tada tražio da se naprave izmjene na popisnom listiću čime bi se odvojila pitanja nacionalnog od etničkog.

– Inicijativa ima za cilj smanjiti broj građana koji se žele izjasniti kao Bosanci i Hercegovci. Ovim će se politička moć u Bosni i Hercegovini ostaviti u rukama političkih predstavnika tri trenutno konstitutivna naroda, a oni koji se osjećaju kao Bosanci i Hercegovci će biti ostavljeni na marginama političkog života – izjavio je tada Bajrović.

Imao je Bajrović štošta prišiti i drugima, kao što je Građanska inicijativa “Bitno je biti Bošnjak”.

– Cilj Koalicije “Bitno je biti Bošnjak” je da smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci jer, iz samo njima poznatih razloga, smatraju da takvo izjašnjavanje ugrožava njihovo pravo da se izjasne kao Bošnjaci. Nadalje, uvođenje pitanja o tzv. nacionalnosti je politički kratkovid potez jer se time prvi put u historiji građane neke države pita da li uopće pripadaju toj državi – izjavio je decembru 2012. godine.

Bajrović nam je tumačio i šta bi bilo kad bi bilo.

– U slučaju da broj građana koji ne žele da se identifikuju kao pripadnici nekog od tri konstitutivna naroda bude veći od broja nekog od konstitutivnih naroda onda dolazimo do situacije u kojoj se Ustav BiH mora mijenjati na način da se uvede četvrta konstitutivna kategorija sa identičnim pravima koje imaju konstitutivni narodi, ili se treba okrenuti kreiranju građanskog sistema s minimumom etničkih kvota, slično onome što danas imamo u Republici Srpskoj sa slabašnim Vijećem naroda – kazao je, da ne kažemo navijao da se ovo dogodi.

Politički salto mortale

Optuživao je godinu poslije SDP i SDA da “zatiru i ono malo građanskog što je preživjelo Dejtonski sporazum”, a DF predstavljao kao buduću građansku opciju na bh. političkoj sceni.

– DF mora biti ona snaga koja će srednjoročnim principijelnim djelovanjem omogućiti da preživi ideja države u kojoj su svi jednaki – govorio je.

Nije Bajrović jedini u DF-u koji je “došao tobe”. Također, nije Bajrović jedini u BiH koji je zbog fotelje odustao od vlastitih principa ili preko noći, opet zbog fotelje, “promijenio” etničku pripadnost. No, to što nije jedini ne abolira ga od uvrštavanja u “leksikon političkog licemjerja u BiH”.

Uz sve to, Bajrović je ovaj svojersni politički salto mortale napravio kako bi kao politolog zasjeo na čelo ministarstva energetike(?!).

I hajde pa se ne sjeti Nadrealista i jedne od njihovih kultnih rečenica: Djeca nam se sad, moj Reufe, smiju.

(Faktor.ba)

Podijeli s prijateljima

Analitičarsko žongliranje: Kad će pasti vlada!?

Slijedeći članak »

Niko ne voli suncokrete: Nemojte se očaravati pa se nećete ni razočarati

Kolumne

 •  

  Paradoksalnost zakonskih rješenja: Turisti dolaze, a novac se ne može ubirati

  Prije 41 minuta

  Piše: Ajdin PERČO Broj turista u našoj zemlji raste iz godine u godinu, aerodromi bilježe rekordne brojeve putnika a u mnogim mjestima grade se i razvijaju novi ...

  >
 •  

  STAV: “Išaret” ne govori sa mnom

  Prije 12 sati

  Piše: Irfan Horozović Ni rukama, ni očima. Postaje to očigledno nakon što sam ušao. Nakon toliko vremena. Ili me nisu prepoznali. Otpala mi je kosa, brkovi, obrve ...

  >
 •  

  STAV – Bosanski kolokvij: Iz Jajca sjeme smutnje

  Prije 17 sati

  Piše: Jasmin HODŽIĆ Eh, baš mi je vazda bilo posebno zanimljivo začuđeno gledati u ponekom prilikom naizgled uspostavljeni “zavičajni zastavičasti balans” ili u samo naoko stabilnu ravnotežu ...

  >
 • Najnovije

  • Kokosovo ulje ojačava imunitet i skida kilograme

   Prije 42 minute

   Kokosovo ulje ne sadrži niti ugljikohidate ni proteine, već je potpuno lipidnog sastava, što znači da se sastoji od masnih kiselina lanaca srednje veličine. Nakon dugotrajnog konzumiranja ...

   >
  X

  Pratite FAKTOR i na Facebooku!