open-navfaktor-logo
search
Predat zahtjev
Akcize i PDV: Pet delegata traži hitnu sjednicu Doma naroda BiH
Trećina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela je danas zahtjev da u roku od tri dana bude zakazana hitna sjednica ovog doma kako bi bilo razmatrano privremeno ukidanje akciza na gorivo i snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine.
11.03.2022. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - Ako Dom naroda i podrži nižu stopu PDV-a, ona će u primjeni biti tek za šest mjeseci, a mora se usvojiti i budžet

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice zatražili su delegati Denis Bećirović (SDPBiH), Zlatko Miletić (nezavisni), Mladen Bosić (SDS), Munib Jusufović (SBB) i Asim Sarajlić (SDA).

- Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović uspio je sakupiti potpise delegata Doma naroda za zakazivanje hitne sjednice, na kojoj bi bila potvrđene odluke Zastupničkog doma Parlamenta BiH o ukidanju akciza na gorivo i uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice. 

U zahtjevu se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva sazove hitnu sjednicu Doma naroda, na kojoj bi se kao tačke dnevnog reda razmatrali Prijedlog zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je Zastupnički dom usvojio na posljednjoj sjednici održanoj 9. marta - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Sjednicu Doma naroda, prema nekim izjavama, je Dragan Čović, predsjedavajući tog doma i lider HDZ-a BiH, bio planirao tek za 24. mart.

Zahtjev pet delegata PSBiH

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.