open-navfaktor-logo
search
Ispaštaju građani
Aliefendić: Nedopustive su ovolike pauze u radu Parlamenta FBiH, većina je u problemima
U aprilu 2023. godine je imenovana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ta neka parlamentarna većina koja je preuzela odgovornost i evo godinu dana kasnije možemo kazati kako parlamentarna većina nije odgovorila zadatku, govori Aliefendić
AUTOR: Autor: E.D.-Š.
02.04.2024. u 07:45
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Posljednja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je 4. marta i do danas nije zakazan njen nastavak niti nova sjednica. Federalni zastupnik Almedin Aliefendić (SDA) kaže kako je nedopustivo da se u Parlamentu Federacije BiH prave tolike pauze.
- Nevjerovatno je da oni koji odlučuju i kreiraju politike, koji imaju odgovornost za upravljanje procesima, prave ovolike pauze u neodržavanju sjednica Zastupničkog doma, a kako vidimo Dom naroda prati taj trend. U aprilu 2023. godine je imenovana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ta neka parlamentarna većina koja je preuzela odgovornost i evo godinu dana kasnije možemo kazati kako parlamentarna većina nije odgovorila zadatku, odnosno, nije ni na tragu onoga što građani očekuju u smislu rješavanja krucijalnih egzistencijalnih pitanja u Federaciji - govori Aliefendić.
Naglašava kako je sramotno je da su povećane plaće izabranih i imenovanih zvaničnika u FBiH za 300 i 400 KM a da su penzoneri u iščekivanju povećanja penzija od jedan ili dva posto.
- Borci koji su definitivno najugroženija kategorija, sada kada su biološki došli u fazu kada im treba pomoć u liječenju i druga podrška države, došli su u situaciju da moraju moliti za neki borački dodatak koji federalni ministar za boračka pitanja (Nedžad Lokmić) i ta parlamentarna većina ignorišu i ne žele da otvore to pitanje i svi ostali segmenti u zajednici, društvu FBiH su taoci ove vrlo nezgodne politike prema građanima - govori Efendić.
Dodaje kako je sve evidentnije da će penzioneri zbog teškog položaja organizirati proteste.
- Sjetimo se kako su mandat Federalne vlade 2010-2014, na čijem čelu se i tada nalazio Nermin NIkšić (SDP) obilježili protesti branitelja, penzionera, radnika.
Osvrnuo se na pitanje zašto nema sjednica, koji su razlozi.
- Mislim da i u parlamentarnoj većini ima disonantnih tonova, nerazumijevanja, ambicija koje oni ne mogu između sebe da usaglase a u konačnici trpimo svi mi, odnosno, građani FBiH - govori Aliefendić
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.