open-navfaktor-logo
search
Kod EBRD-a
BiH se zadužuje još 10 miliona eura za prugu Ilidža - Hrasnica i "Adaptivno upravljanje saobraćajem"
AUTOR: Faktor
07.05.2024. u 17:39
get url
text
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prihvaćena je inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu - dodatno finansiranje (Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica; Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, radi se pet miliona eura dodatnog zaduženja s alokacijom na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, s rokom otplate od 15 godina uz grejs period od tri godine i EURIBOR kamatu.
- Realizacijom ovog projekta bit će unaprijeđen kvalitet javnog linijskog prijevoza putnika uz uvođenje evropskih standarda, zaštitu prirodnog okoliša te bolju sigurnost radnog osoblja i korisnika usluga, što će povećati ekonomsku konkurentnost - navodi se.
Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt ovog sporazuma i osnove za njegovo zaključivanje.
Također, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora prihvaćena je inicijativa i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu - dodatno finansiranje (Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Sredstva zajma u iznosu pet miliona eura namijenjena su realizaciji projekta "Adaptivno upravljanje saobraćajem", što podrazumijeva nabavku savremenog inteligentnog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja s prioritetima javnog prijevoza, videonadzornog sistema i videodetekcije incidenata zasnovanih na najnovijim tehnologijama.
Dodatni zajam alociran je na Federaciju BiH, Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja.
Rok otplate je također 15 godina uz grejs period od tri godine i EURIBOR kamatu.
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o izradi Plana tranzicije u upravljanju migracijama te je donijelo odgovarajuće zaključke kojima se želi osigurati kvalitetna tranzicija upravljanja privremenim prihvatnim centrima (PPC) s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine. 
Vijeće ministara BiH uz podršku Evropske unije želi ojačati kapacitete Bosne i Hercegovine kako bi država preuzela upravljanje PPC-ima i kordinaciju svih aktivnosti za smanjenje i sprečavanje nezakonitih migracija, što bi u konačnici dovelo do smanjenog ulaska nezakonitih migranata kako u BiH, tako i na područje zapadne Evrope.
Ministarstvo sigurnosti će predložiti Vijeću ministara BiH odluku o imenovanju radne grupe koja će pripremiti Prijedlog plana tranzicije u upravljanju migracijama. U ovu radnu grupu bit će imenovani predstavnici državnih mistarstava sigurnosti - Službe za poslove sa strancima, finansija i trezora, za ljudska prava i izbjeglice, kao i civilnih poslova BiH, a po potrebi i predstavnici drugih nadležnih institucija.
Nakon usvajanja Plana tranzicije, radna grupа će sačiniti prijedlog potrebnih finansijskih sredstava za potrebe njegove realizacije i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na usvajanje.
Bosna i Hercegovina se od kraja 2017. godine kao i mnoge druge evropske zemlje, našla na ruti kretanja nezakonitih migranata zbog čega su u skladu s odlukama Vijeća ministara BiH otvoreni privremeni prihvatni centri za njihov smještaj na više lokacija u BiH.
Privremenim prihvatnim centrima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Službom za poslove sa strancima.
Aktivnosti za osiguranje smještaja, ishrane, higijene i drugih potreba za migrante koji dolaze u BiH uglavnom se finansiraju sredstvima Evropske unije, putem IPA fondova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.