open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Čengić o bombaškom napadu: Ključni motiv je oduzimanje parkinga, Sky predmeti
AUTOR: Autor: Faktor
01.04.2024. u 13:03
get url
text
Irfan Čengić se obratio javnosti
Irfan Čengić se obratio javnosti
Načelnik sarajevske općine Stari Grad Irfan Čengić (SDP) obratio se danas javnosti nakon što je tokom prošle noći na njegovu porodičnu kuću bačena bomba.
Čengić je u ovom prilikom kazao da mu je dodijeljena policijska zaštita te da zna koji je motiv napada.
- Ključni motiv je oduzimanje javnih površina, odnosno parking mjesta. Mi smo usvojili odluke na Općinskom vijeću koje se tiču ove problematike i nećemo odustati.
Konkretno, ovo je u vezi predmeta Sky koje se bavi odzimanjem javnih površina. U tom procesu smo svjedoci Vedad Deljković, Vedran Dodik i ja.
Do maja bi se trebala podići optužnica. Vjerujem policiji, sada se osjećam ugroženo. Oni znaju je li to statistički... – kazao je Čengić.
Deljković, općinski vijećnik u Starom Gradu koji tvrdi da je nedavna eksplozija u blizini njegove kuće također u vezi sa pitanjem kontrole nad javnim površinama i parkinzima u ovoj lokalnoj zajednici, kategorično je poručio da će se sva parking mjesta vratiti općini.
- U teoriji ministar MUP-a KS Admir Katica govori da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, a u praksi je drugačije. U jednoj maloj općini su u sedam dana bile dvije eksplozije. Nisam se prepao, Irfan se nije prepao. Ponavljam, sve prakinge vratit će općini, možete bacati tenkove – poručio je Deljković.
On, Deljković, je na konferenciji za medije prozvao i izvjesnog tužioca Marka. 
- Iskoristit ću priliku i pozvati tužioca Marka, on zna ko je, da se ne bavi istraživanjima ko ide na posao i kad ide na posao, nego da se uhvati posla evo ovog ovdje - rekao je Deljković.
Prema današnjim izjavama, Čengić i Deljković direktno optužuju bivšeg načelnika Starog Grada i ostale uhapšene prošle godine, da su povezani sa ovim incidentima u Starom Gradu. 
Podsjećamo, bivši načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen je u maju prošle godine u akciji kodnog naziva "Start".
-  Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.  Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i drugi - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS i istaknuto da su članovi ove grupe komunicirali putem aplikacije Sky.  
Iz Tužilaštva su tada dodali kako je ova grupa nezakonito izdavala u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad firmama nad kojima su imali kontrolu i na taj način nezakonito zaradili stotine hiljada KM.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.