open-navfaktor-logo
search
Detalji sa ročišta
Dodik se "pogubio": Umjesto kritike sutkinju pohvalio, Schmidta zove kanarinac, dokazivat će suverenitet BiH
Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Sena Uzunović, koja je preuzela vođenje predmeta protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a i SNSD-a, svojim današnjim pojavljivanjem i stavom u sudnici iznenadila je mnoge prisutne, a kako se čini, ponajviše odbranu Milorada Dodika i njega samog. 
05.02.2024. u 17:13
get url
text

VEZANI TEKST - Sutkinja Uzunović stala u kraj ponašanju Dodikove odbrane: Konačno mu pročitana optužnica

Iako je Dodikova odbrana dosad uspješno uspjevala odgoditi čitanje optužnice u sudnici, danas im to, uprkos pokušajima, nije uspjelo. 

Odmah po pojavljivanju sutkinje Uzunović, Dodik je krenuo sa dosad već toliko puta viđenim bahaćenjem pred sudom, te je odmah, "s vrata" pitao sutkinju: "Ko ste vi? Tražimo objašnjenje...", da bi ga Uzunović "sasjekla" u startu konstatacijom da se "sudija ne prekida", te da će pričati kada za to bude vrijeme, odnosno kada bude njegov red.

Nakon konstatovanja prisutnih, sutkinja se i predstavila, pojasnivši zbog čega je preuzela predmet od sudije Mirsada Strike. Navela je da sudija Strika ide u penziju, te da prije toga želi iskoristiti godišnji odmor, te da je zbog izbjegavanja daljeg odugovlačenja procesa predmet njoj presigniran. 

Obavijestila je strane u postupku da su odbijeni zahtjevi odbrane Milorada Dodika za izuzećem sedam sudija Suda BiH, kao i v.d. predsjednice Suda i sudije Strike, a da još nije odlučeno o prijedlogu odbrane Miloša Lukića o ponovnom spajanju predmeta. Potom je dala riječ Dodiku, koji je, nauobičajeno za njega, ustao prilikom obraćanja Sudu, te se čak izvinio sutkinji što se na početku onako obratio.

- Ja sam bio iznenađen, dobio sam poziv koji je potpisao drugi sudija. Mislim da smo prvo mi o tome trebali biti obaviješteni - rekao je Dodik, dodavši da se "i iz toga vidi da ovaj sud ne zna šta radi". 

VEZANI TEKST - "Nervni slom" Sanje Vulić pred Sudom: Brutalne psovke i prostačenje SNSD-ove prve dame u Parlamentu BiH

Potom se obratio njegov branilac Goran Bubić koji je zahtijevao da se odbrani dostavi izmijenjena optužnica, a s obzirom na to da se u sudnici ne nalazi Lukić, te ustvrdivši da bi to bilo "suđenje i Lukiću u odsustvu", a koje ne postoji u našem Zakonu o krivičnom postupku. 

Sutkinja je kazala da su u potvrđenoj optužnici jasno razdvojene tačke za šta se koji od optuženih tereti. Također je kazala da je diskreciono pravo Tužilaštva da li će mijenjati optužnicu ili neće, te da im ona ne može narediti bilo šta u tom pravcu, s obzirom na to da procesni zakoni nalažu da optuženjem disponira Tužilaštvo. 

VEZANI TEKST - Pogledajte reakciju sutkinje kad je Dodik pitao: "Ko ste vi?"

Nakon toga je pozvala Tužilaštvo da pročita optužnicu, nakon čega je nastala "bura" u publici koju su činile Dodikove pristalice, a Bubić je skočio i kazao da traži izuzeće sutkinje Uzunović jer, kako je naveo, "iskazuje pristranost", i krši prava odbrane.

Sutkinja je konstatovala da se traži njeno izuzeće, te pozvala Bubića da obrazloži zahtjev, što je on i učinio. Između ostalog, on je naveo kako "možda izgleda da odbrana izvoljeva", ali da su oni "došli pripremljeni na čitanje optužnice", ali da "žele da znaju šta se čita".

- Međutim, uvijek se desi ovako nešto incidentno. Tako se desilo i danas - rekao je Bubić.

On je rekao da je prva optužnica, koja je vraćena Tužilaštvu na doradu mijenjana upravo u dijelu koji se tiče saučesništva, te priložio pismo koje je tadašnji sudija za prethodni postupak dostavio u odbrani, a u kojem je obrazložio saučesništvo u užem smislu. 

{$galerijaFotografija}

Potom se sutkinji obratio Dodik, koji joj je, valjda još pod dojmom, rekao da je "nepristrasna" i to ponovio još dva puta. 

- Vi ste nepristrasni zato što ste politički motivisani. Nepristrasni zato što izgleda Sud nema nikog osim vas Bošnjaka... Otkud vi danas u sudnici, ovo meni djeluje kao prepad, a ne kao sudski proces - kazao je Dodik, a potom rekao sutkinji i da je "nepristrasna" i "zato što je obavljala niz političkih funkcija".

Sutkinja ga je u tom trenutku prekinula, kazavši da su tvrdnje u vezi s njenim političkim funkcijama ozbiljne, te zatražila da ih navede i iznese argumente u tom pravcu. 

Sutkinja Sena Uzunović

Dodik je ponovio kako su "oni iznenađeni", a potom, iako je samo koji trenutak prije optužio da je bila na političkim funkcijama, kazao kako prvi put čuje njeno ime?!

Potom je ponovio standardne floskule o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, njegovim intervencijama u zakonu i sl.

- Kanarinac ne može da interveniše u KZBiH, samo Parlamentarna skupština. Sud BiH pristaje da bude dio ove harange - zato ste nepristrasni - rekao je Dodik. 

Sutkinja je potom kazala kako će optužnica u ovom predmetu biti pročitana, a s obzirom na to da Evropska konvencija o ljudskim pravima između ostalog propisuje pravo optuženog na suđenje u razumnom roku. Kako je pojasnila s obzirom na to da su se optuženi izjasnili 16. oktobra prošle godine, te da su potom odgađana ročišta 22. novembra, 6. decembra, 20. decembra prošle, te 17. januara ove godine, te da je shodno članu 6. Konvencije pravo optuženog na suđenje bez odlaganja, to će početi proces. 

Zatim je pitala Dodika da li se promijenilo nešto u njegovim ličnim podacima datim na ročištu za izjašnjenje o krivnji, na što je on kazao, kako "ne vidi razlog da se izjašnjava".

- Nisam u drugom stanju - dobacio je. 

Nakon što je tužiteljica Gorana Bosiljčić krenula sa čitanjem optužnice, uslijedila je bura u publici Dodikovih pristalica, zbog čega je još jednom intervenirala sutkinja, naloživši Sudskoj policiji da odstrani iz publike sve koji ne poštuju red u sudnici. 

Optužnicu Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika možete pročitati ovdje

Nakon čitanja optužnice, sutkinja se obratila lično Dodiku: 

- Vi ste za ovaj Sud do kraja ovog postupka nevina osoba, dok se suprotno ne dokaže. Teret dokazivanja je na Tužilaštvu. To zna i vaš branilac (Bubić, op.a.) i pravni savjetnik (Anto Nobilo, op.a.) - podvukla je sutkinja, a potom upitala Dodika da li je razumio optužnicu, na što je on kazao kako "ništa nije razumio i da se radi o izvrtanju činjenica".

- Ovo nema veze s pravom i zakonima. Ovo je nakarada, politički proces pod pritiskom. Tužilaštvo je pod pritiskom nekih stranih ambasada. To što je neko donio odluku da je Bog, ne znači da jeste. Ne može niko da nametne izmjene zakona osim Parlamenta. Zato je ovo spekulacija, kojom su se okoristili visoki predstavnici, pogotovo ovaj zadnji nelegalni - rekao je Dodik, kazavši i kako "ne možete odlukom da mijenjate zakon".

Potom je kazao i da su, "kad su se već odlučili za to, optužnicu sklepali nabrzinu i da ona vrvi od netačnih navoda". 

- Moralo se pod pritiskom javnosti u Federaciji reagovati na nametanje Christiana Schmidta, državljanina Njemačke - rekao je, na što je sutkinja kazala kako "iz njegovog izlaganja vidi da on odlično razumije optužnicu i da je on čovjek intelektualac, ali da se ne slaže s tim što se u njoj navodi".

- Nemojte vi da tvrdite da ja nešto razumijem. Ja ništa ne razumijem - kazao je Dodik. 

Potom je uvodnu riječ iznio i advokat Bubić, koji je kazao da u ovom predmetu nije bilo istrage i da je teret dokazivanja prebačen na odbranu. On je, između ostalog, skrenuo pažnju na vremenski okvir. 

Kazao je da "nikad u praksi nije vidio da optužnicu zastupaju četiri tužioca", kazavši da je to zato "što žele laž predstaviti kao istinu".

- Laž se ne može predstaviti kao istina taman da sjedi cijelo Tužilaštvo - rekao je. 

Ustvrdio je da je odluka Christina Schmidta donesena 8. jula, a da je Dodik potpisao ukaz 7. jula, što je van vremena inkriminacije, a da je to "Tužilašto u optužnici namjerno razvuklo navodo da je to bilo u periodu od 7. do 9. jula". 

VEZANI TEKST - Suđenje Dodiku: Novinari zamalo ostali ispred Suda BiH, Sanja Vulić psovala "je... li vam mamu, vidjet ćete"

Bubić je naveo i da odbrana planira "raskrinkati iluziju koju predstavlja Tužilaštvo", te da se može zaključiti "da se neko sjetio da smisli krivično djelo ekstra za jednog pojedinca". 

-Koncept odbrane svest će se na dokazivanje suvereniteta BiH. Ovom optužnicom to se negira jer se priznaje nešto što u temelju ruši tu suverenost i suprotno je Dejtonskom mirovnom sporazumu - kazao je on i dodao, između ostalog, kako je čitav postupak usmjeren protiv ustavnih organa RS-a.

Najavio je i kako "planiraju dokazati da visoki predstavnik nije ovlašten da donosi zakone".

- Mi imamo praksu decenijsku - ljudi su donosili zakone, ali niko se tome nije protivio. Sad imamo krivični postupak zbog toga - kazao je. 

Kazao je i da Crhristian Schmidt "nema ćage", te da je "svrha ovog procesa eliminacija Dodika iz političkog života". 

IMG_20240205_150212.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.