open-navfaktor-logo
search
Izbjegnuta blokada računa
Duguju više od 5,8 miliona KM: Zbog teške situacije u "Kreki" Vlada TK odgodila izvršenje sudskih presuda
AUTOR: J. B.
07.05.2024. u 16:39
get url
text
"Kreka" duguje Tuzlanskom kantonu
"Kreka" duguje Tuzlanskom kantonu
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je informaciju o blokadi računa Zavisnog društva Rudnici uglja "Kreka" Tuzla i donijela odluku kojom se, uvažavajući trenutne uvjete poslovanja Rudnika, iskazuje spremnost za pomoć ovom privrednom društvu, a putem odlaganja postupka izvršenja u dva predmeta Kantonalnog pravobranilaštva Tuzla, u ukupnom iznosu od 5.826.114,21 KM.
Ovom odlukom obaveze su odložene na period od godinu dana, odnosno do 7. maja 2025. godine, saopćeno je iz Vlade TK.
- Bitno je naglasiti da Rudnici "Kreka" u knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva finansija TK još imaju uknjiženu obavezu po osnovu Ugovora o kreditu iz 1999. godine. Na zahtjev "Kreke" Vlada TK je u više navrata izvršila reprogram preostalog dijela neplaćenog duga te je, na osnovu posljednje podnesenog zahtjeva, 2009. godine odobrila reprogram na period od 10 godina, a kojim je dug trebao biti isplaćen zaključno sa 31. decembrom 2018. godine. Imajući u vidu da dug nije bio izmiren, presudom Općinskog suda u Tuzli "Kreka" je obavezana da Tuzlanskom kantonu isplati iznos od 2.021.778,88 KM zajedno sa zakonskom zateznom kamatom. Kako Kreka nije postupila ni po obavezi iz presude, Općinski sud Tuzla donio rješenje o izvršenju, a na osnovu koga je blokiran glavni račun ZD Rudnici uglja "Kreka" d.o.o. Tuzla - pojašnjeno je iz Vlade TK.
Osim ovog potraživanja u narednim danima, dodaju iz Vlade TK, očekuje se i donošenje rješenja o izvršenju po osnovu drugog duga koje "Kreka" nije izmirila na vrijeme, u iznosu od 3.645.335,03 KM sa zakonskom zateznom kamatom te bi i u ovom predmetu došlo do blokade glavnog računa Rudnika uglja "Kreka".
- Uz uvažavanje teške ekonomske situacije u rudnicima u Federaciji BiH, Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona je danas predložilo, a Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o odlaganju postupka izvršenja u navedenim predmetima. Na kraju treba naglasiti da se spomenuta dugovanja odnose na bužetska sredstva Tuzlanskog kantona te da za njih kao takve ne postoji zakonska mogućnost za otpisivanje - naveli su iz Vlade TK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.