open-navfaktor-logo
search
Odboru istekao mandat
FUP bez parlamentarnog nadzora dvije godine; Čomor: Nakon Vukoje i ostala imenovanja...
U Komisiji za izbor i imenovanje napravljene su pozicije tako da mogu raditi šta hoće, neometano, kaže Čomor
AUTOR: A.G.-Z.
03.05.2024. u 08:35
get url
text
Već dvije godine ne postoji nikakva kontrola nad radom Federalne uprave policije (FUP). Mandat Nezavisnog odbora za izbor i praćenje rada direktora FUP-a istekao je još prije dvije godine.
Zastupnik u Federalnom parlamentu Eldar Čomor koji je jedini član SDA u Komisiji za izbor i imenovanje preko koje bi trebao biti izabran novi Nezavisni odbor podsjeća kako je 2022. radna grupa i Komisija za izbor i imenovanje završila proceduru izbora članova ovog odbora, "ali nažalost Parlament nije usvojio".
- Dvije godine niko ne kontroliše rad Federalne uprave policije. Danas imamo vršioca dužnosti direktora koji je bez ikakvog nadzora. Kada će ovo pitanje doći na dnevni red, ne znam, ali znam da će to uraditi ovaj sastav Komisije za izbor i imenovanje i nema nikakve prepreke - izjavio je za Faktor Čomor.
Ističe da je većina u Parlamentu FBiH do sada mogla bez problema završiti ovo pitanje, ali da im je trenutno očito prioritet završiti imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, nakon čega će se baviti i drugim imenovanjima.
 - U Komisiji za izbor i imenovanje napravljene su pozicije tako da mogu raditi šta hoće, neometano.  
Nezavisni odbor je najznačajnija institucija koja isključivo vrši nadzor nad radom policije, ocjenjuje, daje prijedloge za postavljenja ili razrješenja direktora i zamjenika direktora.
Sada imamo situaciju u kojoj ništa od toga ne postoji, onda zamislite šta se tu sve može raditi i kako. Ne govorim da neko nešto radi, samo da nema apsolutno nikakvog nadzora nad radom policije - zaključio je Čomor.  
Podsjetimo, iz rada Komisije su u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.