open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGK ambasadoru Izraela u Srbiji: Negiranje genocida nije mišljenje, već faza genocida
Danas žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama. Mi ćemo zapamtiti ne riječi naših neprijatelja, već šutanje naših prijatelja.
AUTOR: Faktor
28.04.2024. u 08:47
get url
text
Yahel Vilan, Potočari
Yahel Vilan, Potočari
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagirao je na izjavu ambasadora Izraela u Srbiji Yahela Vilana, koji je negirao genocid u Srebrenici. 
- Anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski je reći "Izrael nikada nije prihvatio da se zločin u Srebrenici nazove genocidom". Negiranje genocida u Srebrenici je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu u Srebrenici - naveli su iz IGK.
Istakli su da ambasador mora znati da svi imamo dužnost sprečavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova.
- Zato umjesto negiranja genocida u Srebrenici pozivamo na akciju protiv mržnje radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse - kazali su.
Dodali su da se kampanja negiranja genocida u Srebrenici pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida.
- Negiranje genocida u Srebrenici, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca je kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija. IGK poručuje ambasadoru da negiranje genocida u Srebrenici nije mišljenje, već faza genocida. Genocid u Srebrenici je najteži zločin u Evropi poslije drugog svijetskog ratza jer predstavlja zločin takvih razmjera i težine da šokira savjest čovječanstva i zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje - poručili su iz IGK.
Kazali su da žrtvama predstoji dugi marš istine, kulture sjećanja i pravde u ime pobjede svjetske institucionalizacije kulture sjećanja na genocid u Srebrenici putem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u ime poraza animalnog animoziteta, represije i brutalnosti koji čuće u ljudskog umu.
- Danas žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama. Mi ćemo zapamtiti ne riječi naših neprijatelja, već šutanje naših prijatelja.
Na kraju upozoravamo ambasadora kako genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. u Srebrenici od strane srpskih vojnih i policijskih struktura nije stvar nečije lične prosudbe i stava, već da je riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007 - istakli su iz IGK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.