open-navfaktor-logo
search
Rijaset Islamske zajednice u BiH
Manifestacija "Dani džemata i džamija": Centralni događaj otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja
Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pripremila je brojne aktivnosti na području cijele države
AUTOR: Anadolija
30.04.2024. u 12:56
get url
text
FOTO: Anadolija
Povodom obilježavanja Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuje 8. po redu manifestaciju "Dani džemata i džamija", koja će trajati do 12. jula.
Voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Meho ef. Šljivo rekao je da obilježavanje ovog dana podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.
Kako je najavljeno danas na konferenciji za medije, Uprava za vjerske poslove pripremila je brojne aktivnosti na području cijele države, povodom manifestacije.
- Na ovaj način, ovom manifestacijom želimo da se podsjetimo na Dan džamija, a time se podsjećamo na rušenje Ferhadija džamije u Banjoj Luci, koja je zajedno sa Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine. Agresori su rušenjem džamija htjeli da sruše naše džemate, zato je nama jedan od ciljeva ove manifestacije da se podsjetimo na naše džemate i na rad i aktivnosti unutar naših džemata - rekao je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz Mensur ef. Malkić, dodajući da će centralni događaj manifestacije otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja.
Bahrudin ef. Čolo, stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, detaljnije je predstavio program manifestacije.
- Želimo aktuelizirati ne samo pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u historiji našeg društva... Džamija bez džemata ili džemat bez džamije ne ide. Svjesni smo izazova s kojima se susrećemo i cilj programa je da o izazovima razgovaramo i nađemo najbolje rješenje - rekao je Čolo, dodajući da je moto ovogodišnje manifestacije "Naša sigurnost je u džematu".
U petak, 3. maja, bit će održana jedinstvena hutba povodom Dana džamija. Isti dan u haremu Arnaudija džamije bit će otvorena izložba "Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije", a u susret otvorenju Arnaudija džamije, koje je planirano 7. maja.
U okviru manifestacije planirane su i promocije, izložbe, okrugli stolovi, tribine.
Planirana su i svečana otvorenja džamija u Nizozemskoj, u Džematu "Hajr Enschede" 11. maja, a potom u džematu "IKC Din" dan kasnije, 12. maja.
Manifestacija će biti završena svečanim otvaranjem džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču 12. jula.
Suorganizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo goraždansko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo travničko, Muftijstvo tuzlansko, Muftijstvo zeničko, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj, Gazi Husrev-begova biblioteka, Institut za religijska i društvena istraživanja, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čajniče, MIZ Travnik, MIZ Tuzla, MIZ Jajce, MIZ Mostar i MIZ Zvornik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.