open-navfaktor-logo
search
Izrazili nezadovoljstvo
Metalci i radnici trgovina protestuju u Sarajevu: Kada počinje bolji život za radnike u BiH?
AUTOR: N1
01.05.2024. u 10:52
get url
text
Protesti u Sarajevu
Protesti u Sarajevu
FOTO: N1
Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine i Sindikat metalaca Federacije BiH započeli su Prvomajsku protestnu šetnju u Sarajevu. Okupljanje je počelo pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, a potom nastavljaju šetnju, jedni prema sjedištu Delegacije EU, drugi prema Vladi FBiH.
Moto Prvomajskog marša je "EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH".
Podsjećaju da je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godini, dok su drugi procesi u državi ostali u sjeni.
Stoga je jedan od njihovih zahtjeva, namjera da učestvuju u procesu pregovora, ukazujući na potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama, kroz, između ostalog, i povećanje minimalne plate.
Osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, današnji protest bit će prilika da upute jasne zahtjeve, ne samo prema svim nivoima vlasti u BiH, nego i prema vlasnicima kapitala.

Teški materijalni položaj metalaca

Za bolji položaj bori se i i Sindikat metalaca FBiH. Zbog teškog materijalnog položaja traže hitno povećanje plata povećanjem satnice kroz granski kolektivni ugovor.
- Radnici preživljavaju tako što se krpe kratkoročnim kreditima ili pozjamicama ili rade još jedan ili dva posla u vrijeme kada bi trebali odmarati od teškog rada - navode iz Sindikata, prenosi N1.
S obzirom na to da je Udruženje poslodavaca odbilo pregovore, te da nisu usvojeni ni zakoni o minimalnoj plati, niti set fiskalnih zakona, Sindikat metalaca želi javnim putem iskazati nezadovoljstvo.
Moguć i generalni štrajk
Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će donijeti odluku o daljim sindikalnim aktivnostima uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u FBiH.
Skup je krenuo u 10 sati, a ispred zgrade Vlade FBiH će održati konfereniju za medije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.