open-navfaktor-logo
search
Kršenje konvencija i zakona
Na Trgovsku goru dopremljen spremnik za radioaktvini otpad, iz Vlade RS-a negoduju: Ovo je pritisak na BiH!
AUTOR: B. S.
23.04.2024. u 12:00
get url
text
Bojan Vipotnik
Bojan Vipotnik
FOTO: Dejan Rakita/Pixsell
Dopremanje spremnika za zbrinjavanje iskorištenih radioaktivnih izvora na Čerkezovac na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom i općine Bosanski Novi, izazvalo je negovodanje u BiH, a iz Vlade RS-a su poručili da se radi o pritisku.
- Ovo je još jedan vid pritiska koji hrvatski Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Кrško (Fond za finansiranje razgradnje NEК) konstantno vrši ne samo na hrvatsku nego i na javnost u BiH – poručeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.
Ocjenuju da se dopremanjem spremnika na Čerkezovac krše ne samo međunarodne konvencije nego i hrvatski zakoni, jer za namjeravanu izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori još nemaju ni važeću prostorno-plansku dokumentaciju, ni završenu i odobrenu studiju utjecaja na životnu sredinu, ni ekološku ni građevinsku dozvolu.
- Ministarstvo oštro osuđuje ovakvo ponašanje Fonda i ističe da je Čerkezovac još samo preferencijalna lokacija i da se tek sad vrše izmjene i dopune Prostornog plana Hrvatske, s ciljem da se Trgovska gora uplani kao trajna lokacija odlagališta radioaktivnog i istoršenog nuklearnog otpada. S obzirom na to da se radi o lokaciji koja je uz samo granicu, insistirat ćemo da se sprovede strateška procjena utjecaja izmjena i dopuna prostornog plana – poručeno je.
Iz Vlade RS-a su naveli da će se koristiti svi raspoloživi mehanizmi koje pružaju ESPO konvencija i SEA protokol da se ospori ova lokacija.
- Ministarstvo će, kao kontakt institucija za ESPO konvenciju i SEA protokol u ime BiH, odmah obavijestiti Sekretarijat ove konvencije i upozoriti na netransparentne postupke hrvatske strane i izbjegavanje obaveza koje su prihvatili pristupajući međunarodnim konvencijama – navedeno je.
Poručeno je da će resorni ministar Bojan Vipotnik već danas kontaktirati Misiju BiH u UN-u u Ženevi.
- Mi smo se jasno i pred međunarodnim institucijama deklarisali kao zainteresovana strana u pitanju potencijalne izgradnje nuklearnog objekta na samoj granici između BiH i Hrvatske i nećemo odstupiti ni korak od našeg prava da zaštitimo interese građana – izjavio je Vipotnik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.