open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Naša stranka povodom 9. maja: Ne može se pozivati na sukob i slaviti pobjeda nad fašizmom
AUTOR: Fena
09.05.2024. u 14:00
get url
text
FOTO: Fena
Evropska unija je prije svega najveći, najvažniji i najuspješniji mirovni projekt u historiji čovječanstva. Ne može se slaviti Dan pobjede nad fašizmom i prijetiti novim sukobima, poruka je to čelnih ljudi Naše stranke koji su se danas novinarima obratili povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.  
Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić tvrdi da je vrijeme da se prestane samo deklarativno zalagati za Evropu i evropske vrijednosti, već da se radom pokaže jasno opredjeljenje.
- Evropa nije krivično gonjenje novinara i neistomišljenika, napad na povratnike, gašenje javnih RTV servisa, konflikt i netolerancija, već povratak za pregovarački sto i otvaranje evropske perspektive – kazala je Čudić.
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić tvrdi da Bosna i Hercegovina sa ovakvim Krivičnim zakonikom RS-a ne može u EU te da je samo u prva tri mjeseca nakon usvajanja izmjena u Tužilaštvo RS-a pristiglo 45 krivičnih prijava, od čega je 32 protiv građana.
- Ovaj zakon je daleko od evropskih vrijednosti, kao i zakon o registru nevladinih organizacija, kao i napadi na povratnike u RS u kojoj se za klevetu procesuira Munira Subašić, a ne načelnik Srebrenice Mladen Grujičić koji za prijetnje smrću i negiranje genocida nije ni saslušan od policije i tužilaštva - kazala je.
Također je podsjetila i na još jedan slučaj femicida u Gradačcu te dodala da se od svirepog ubistva Nizame Hećimović, koje je počinjeno prije devet mjeseci, nije promijenilo ništa.
Jurišić je na odgovornost pozvala ne samo HDZ i SNSD, već i pripadnike "Trojke" (SDP, NS i NiP) za potpunu provedbu zakona o javnom RTV sistemu i RTV servisu, što znači prikupljanje RTV takse na teritoriji cijele BiH.
Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je da se 9. maja slavi perspektiva BiH prema Evropi.
- Želimo da udišemo slobodan zrak EU-a. Trebamo identificirati ko vodi BiH u Evropu, a ko koči, a to je svima jasno. Vrijeme je da prestanemo sa svakodnevnim politikanstvom i da usvojimo desetke zakona koji su nam uvjet za ulazak u EU, a plan rasta je prilika za to – kazao je Forto.
Također se osvrnuo i na probleme oko finansiranja javnog RTV servisa, podsjećajući da je režim Milorada Dodika preoteo entitetski emiter u RS-u, kada su izašli i urušili sistem naplate. 
Forto smatra da treba utvrditi odgovornost obje uprave (BHRT i FTV) da se dogovore oko sredstva koje u ovom trenutku leže na računu JP Elektroprivreda kako bi plaće uposlenicima mogle biti isplaćene.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.