open-navfaktor-logo
search
Roditelji učenika ogorčeni
Općina Novi Grad poziva Vladu KS: Zaustave agoniju škole na Aneksu i imenujte direktora
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 14:45
get url
text
FOTO: Općina Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo poziva Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vladu Kantona Sarajevo da prekinu aktivnosti kojima su izazvali agoniju škole na Aneksu, koja godinu dana nema direktora, tačnije od isteka mandata dotadašnjem direktoru Omeru Begoviću, saopćila je Općina.
- Zbog haotičnog stanja koje vlada u ovoj školi, ogorčeni su roditelji učenika škole, čija djeca najviše ispaštaju, kao i nastavnici škole. No, bez obzira na nezadovoljstvo roditelja i nastavnog osoblja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo po svaku cijenu želi nametnuti svoju volju i postaviti direktora suprotno volji kolektiva škole, roditelja i lokalne zajednice - navode u saopćenju.
Škola je, kako dodaju, izgrađena 2018. godine i počela sa radom veoma kvalitetno, ali su onda iz Ministarstva odlučili da to upropaste, i već godinu dana školu "drže" u neviđenoj agoniji.
- Iako se na javni poziv za izbor direktora OŠ "Aneks" prijavio i dotadašnji direktor Omer Begović, kojem bi to bio drugi mandat i kojem je u toku procedure izbora direktora Ministarstvo prvobitno dalo svoju podršku, kao i predstavnici nastavnika, roditelja i Općine, Vlada KS je iz njima poznatih razloga, odbila dati saglasnost za imenovanje direktora škole, pozivajući se pri tome na događaje koji su se desili u školi "Grbavica 1" u kojoj je Begović ranije bio direktor - navode iz Općine.
Napominju da resorno Ministarstvo nikada nije imalo zamjerku na rad direktora Begovića, koji je, kako ocjenjuju, uspješno proveo proces uspostave Osnovne škole "Aneks", koja je u njegovom mandatu vrlo uspješno funkcionisala.
- Međutim, nedavanjem saglasnosti na projedlog Školskog odbora i neprovođenjem procedure imenovanja vršioca dužnosti direktora, počinje agonija škole koja se drži bez odgovorne osobe, od aprila 2023. godine sve do oktobra 2023. godine kada se konačno imenuje vršilac dužnosti direktora.
Novi konkurs za izbor direktora raspisan je tek u oktobru 2023. godine koji ni do danas nije okončan, iako je glasanje obavljeno u novembru 2023. godine, a nakon što je Ministarstvo ustanovilo da je podršku roditelja, nastavnika i Općine dobio kandidat koji nije po njihovoj želji, oni odbijaju da dovrše taj proces i imenuju direktora i time školu i dalje drže u agoniji - ističu iz Općine.
Zbog svega navedenog i nepostojanja ovlaštene osobe, naglašavaju, OŠ "Aneks" je jedina škola u kojoj nisu nabavljeni novi besplatni udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda.
- Roditelji škole, razočarani i ogorčeni ovakvim postupanjem nadležnog Ministarstva prema njihovoj djeci, obratili su se Općini Novi Grad Sarajevo informišući nas da će djeca po ko zna koji put biti "kolateralna šteta" ovakvog neodgovornog odnosa Ministarstva, zbog čega je upitan i njihov odlazak na ekskurziju, tražeći pomoć Općine da se konačno okonča agonija oko imenovanja direktora škole - navode iz Općine i dodaju:
- Smatramo da je krajnje vrijeme da se Ministarstvo i Vlada KS uozbilje, i prekinu ovako neodgovoran i drzak odnos i nebrigu prema učenicima ove škole, njihovim roditeljima, ali i prema ovoj lokalnoj zajednici i školi, a koji je motiviran isključivo političkim razlozima, jer se nažalost, putem škola, na štetu naše djece, pokušavaju postavljati podobni direktori, što je do sada neviđeno na prostoru Novog Grada Sarajeva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.