open-navfaktor-logo
search
Mađarski premijer
Orban stigao u Sarajevo, ugostila ga Borjana Krišto
AUTOR: Autor: Faktor
04.04.2024. u 17:22
get url
text
Orban sa predsjedavajućom VMBiH Krišto
Orban sa predsjedavajućom VMBiH Krišto
Premijer Mađarske Viktor Orban sitgao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Orban se prvo se sastao s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.
Iz Vijeća ministara nakon sastanka je saopćeno daje tokom susreta istaknuto da je bilateralna saradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmjene.
Pozdravljen je rad Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Mađarske.
Krišto je izrazila zahvalnost Orbanu i Mađarskoj diplomatji na snažnoj i bezrezervnoj podrršci evropskom putu naše zemlje. Dodala je da odluka Evropskog vijeća predstavlja i potvrdu zajedničkog prijateljstva Mađarske i BiH, te napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.
Istaknula je da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, ali da predstoji posao na kojem će se morati raditi intenzivno. Kazala je da je nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH znatno otežava daljnji proces usklađivanja s europskim standardima, navodi se u saopćenju.
- Vrlo je bitno da sva rješenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, nego i sva druga, moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rješavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava - rekla je Krišto.
Naglasila je da su institucije BiH pokazale u prethodnih godinu rada da su sposobne same donositi zakone i propise, što jasno pokazuje i statistika rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je ovo što je učinjeno s nametanjem Izbornog zakona najpogubnije upravo za Bosnu i Hercegovinu.
- Ipak mi i u ovakvim izazovnim trenucima moram ostati fokusirani na naš zacrtani put i naša predanost evropskim vrijednostima ne smije biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama - rekla je.
Krišto naglašava da je potrebno sačuvati fokus na reformama i napretku prema EU, uz istovrmeno jačanje institucija i demokratskih procesa, a sve kako bi se osigurala trajna stabilnost i prosperitet za BiH.
Na kraju susreta istaknuto je da se treba nastaviti s dobrom ekonomskom saradnjom između BiH i Mađarske, naročito u oblasti poduzetništva, zaključuje se u saopćenju Vijeća ministara BiH.
Nakon sastanka s Krišto, mađarski premijer trebao bi se sastati sa članovima Predsjeništva BiH, a potom putuje za Banju Luku, gdje će ga dočekati Milorad Dodik.
Dodik je ranije najavio da će Orbanu tom prilikom biti uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici. Mađarski premijer nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS, tokom koje ga je Dodik odlikovao.
Povodom Orbanovog dolaska Banja Luka je ukrašena zastavicama Mađarske.
Zastavice Mađarske u Banjoj Luci
FOTO: RTRS
Mađarski lider jedan je od ključnih Dodikovih, a njegova posjeta pompezno se već danima najavljuje u medijima u manjem bh. entitetu.
Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara tako je danas izjavio da je "posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Republici Srpskoj ozbiljna pobjeda Republike Srpske na međunarodnom planu".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.