open-navfaktor-logo
search
Dragulj među banjalučkim džamijama
Poruke sa ponovno izgrađene Arnaudije: Svjedok bezumlja od prije 30 godina, ali i most za sve vjernike
Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da je ono što se desilo prije 30 godina na današnji dan bilo greška i čin bezumlja
AUTOR: B. S.
07.05.2024. u 12:30
get url
text
Glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović
Glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović
FOTO: Anadolija
Glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović je tokom današnjeg otvorenja obnovljene Arnaudija džamija kazao da je ona dragulj među banjalučkim džamijama koja je raskošnošću postala neizostavni dio u srcu ovog grada. 
- Izuzetno sam sretan što danas ponovo otvara svoja vrata i što će na radost vjernika i građana Banje Luke biti stjecište dobrih ljudi - kazao je Okanović. 
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je istakao da je sretan što kao jedan od domaćina može pozdraviti prisutne.
- Gradovi i mjesta pripadaju onima čiji su tu sveci i bogomolje. Danas je jasno da Banja Luka pripada svima - rekao je Stanivuković. 
Dodao je da je ovo dugo očekivani datum "kada ova lijepa bogomolja ostvara svoja vrata". Pozvao je da se oprosti ono što se može oprostiti, a za ono što se ne može, da svako u svojoj bogomolji zamoli za dodatnu snagu za oprost.
- Ovo nije samo bogomolja nego je i most jer je posljednja koja se morala obnoviti da bismo bili bliži jedni drugima i Bogu. Ne vjerujem u vjernika koji ruši i nema poštovanja prema drugim bogomoljama. Drago mi je što danas, na treći dan Vaskrsa, mogu poslati poruke mira. Banja Luka je izvršila jedan važan zadatak, obnovila je sve džamije, crkve, katedrale - rekao je Stanivuković. 
Istakao je i da ima informacije da su neki autobusi otkazali dolazak zbog straha za sigurnost, ali da je Banja Luka poslala poruku da su svi dobrodošli.
- Neka ova svetinja bude na mnoga ljeta - dodao je.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da je ono što se desilo prije 30 godina na današnji dan bilo greška i čin bezumlja.
- Nikakvim skrnavljenjem ne može se dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja, ove predivne džamije Arnaudija - rekao je Dodik.
Istakao je da svjedoče vremenu da na ovim prostorima može da živi samo mir i da svako može da bude svoj, može da bude drugačiji i pripadnik bilo kojeg naroda, ali da se zajedno mora graditi mir.
- Vjernicima želim da čestitam ovaj dan, Dan džamija, ali i svim drugima ponovnu izgradnju ovog prelijepog objekta, koja je svjedok radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do rušenja - kazao je Dodik.
Dodao je da jedino što preostaje - da mirno proživimo život i da svi imaju jednako pravo garantovano zakonom i ljudskim odnosom.
- Cijenim da smo danas okupljeni da svjedočimo ovom uspjehu - kazao je Dodik. 
Tokom otvaranja je istaknuto da je iz ljubavi prema Bogu, Arnaudija podignuta prvi put, te iz ljubavi prema njemu ponovo podignuta, u vrijeme kada vapimo za mirom i ljubavlju.
- Svoja vrata otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje. Budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata - istakao je Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH . 
Direktor Generalne vakufske direkcije Turske Sinan Aksu je rekao da je sve što se uspjelo naći od ostataka stare porušene džamije, ugrađeno u novoizgrađenu Arnaudiju.
Banjalučki muftija Ismail Smailović je poručio vjernicima i gostima da se Arnaudija danas vraća u svoje prirodno prebivališta - šeher Banju Luku. 
- Naša radost je posebna jer ponovo uzdizanje vraća nadu u bolje sutra koje itekako trebamo - naglasio je.  
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas izjavio je da je obnavljanje Arnaudije džamije bila obaveza prema vjeri, ali i precima.
Dodao je da je ta banjalučka ljepotica važna u historijskom i arhitektonskom smislu i da će dati veliki doprinos razvoju kulture prijateljstva, mira i suživota u regionu.
Ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy izjavio je da su džamije znak jedinstva i bratstva i da će obnovljena Arnaudija džamija doprinijeti jačanju mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini.
Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Sinan Aksu izjavio je da će ponovo izgrađena i danas otvorena Arnaudija džamija do Sudnjeg dana ostati simbol slobode vjerovanja i savjesti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.