open-navfaktor-logo
search
Akcija "Start"
Pretresi na više od 20 lokacija u Sarajevu, na meti i načelnik Hadžibajrić, u Općinu Stari Grad stigao advokat Crnalić
Pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo realizuju operativno-taktičku akciju kodnog naziva "Start".
09.05.2023. u 11:06
get url
text

VEZANI TEKST - Akcija policije na više lokacija u Kantonu Sarajevo, pretresaju i objekte koje koristi Hadžibajrić

- Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima, a pretresi se vrše na više od 20 lokacija. Nakon okončanja aktivnosti, postupajući tužioci će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima prema svim osumnjičenima u predmetu, kao i koordiniranju daljnjih aktivnosti - saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić je kazala da se ova informacija odnosi na sve tri institucije koje učestvuju u ovoj akciji, Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo KS i Upravu policije MUP-a KS. 

{$galerijaFotografija}

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, pretresaju se objekti koje koristi porodica Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, kao i prostorije u ovoj Općini. 

Nešto iza 11 sati u Općinu Stari Grad je stigao i Asim Crnalić, ugledni sarajevski advokat.

Crnalić nije novinarima, koji čekaju ishod ove akcije pred Općinom Stari Grad, davao bilo kakve izjave, osim što je spomenuo mogućnost da će zastupati Hadžibajrića. 

Mediji su ranije jutros javili da je policija navodno pretresala i ugostiteljski objekat Dos Hermanos u sarajevskoj Radićevoj ulici. 

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrića zbog nezakonitog otpuštanja državnih službenika

U međuvremenu, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu saopćilo je da je protiv Ibrahima Hadžibajrića potvrđena optužnica. Kako se može zaključiti iz saopćenja Tužilaštva i ranijih saopćenja MUP-a KS o jutrošnjoj akciji, ova dva slučaja nisu međusobno povezana. 

U međuvremenu, dok taju pretresi u prostorijama Općine Stari Grad, pred zgradom je nekoliko građana davalo izjave medijima u kojima "brane" načelnika. 

DSC_0324.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.