open-navfaktor-logo
search
Politička trgovina
Reakcije na odluku Predsjedništva: Emrića čudi da su za crnolistaša Tegeltiju glasali Komšić i Bećirović
Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da za konzula BiH u Rijeci imenuje Milana Tegeltiju iznenadila je javnost u našoj zemlji.
04.03.2024. u 20:29
get url
text
Podsjećamo, Tegeltija je prije nekoliko godina morao napustiti čelnu poziciju u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH nakon što su u javnost isplivali snimci njegovog telefonskog razgovora sa članicom VSTV-a prilikom kojeg dogovaraju imenovanje njene sestre na poziciju sudije u sudu u Banjoj Luci.
Poznat je i po aferi "Potkivanje", a prije dvije godine našao se i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Otkud onda osoba s "takvom biografijom" među diplomatama? Vjerovatno je ključ u tome što u Rijeku ide s pozicije savjetnika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
- Ako uzmemo u obzir sva dosadašnja imenovanja u režiji koalicije na državnom nivou, onda je i ovo posljednje samo nastavak ismijavanja digniteta i integriteta institucija države BiH.
U proteklom periodu bili smo svjedoci izbora i imenovanja ljudi na najznačajnije funkcije koji su pod različitim sankcijama - kaže za Faktor Midhat Čaućević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza u državnom parlamentu smatra da "nije dobro da Predsjedništvo BiH imenuje crnolistaše".
- U pitanju je osoba koja je za vrijeme rada u pravosudnim organima sumnjičena na nedozvoljene radnje, pratile su je afere, zbog koje je na kraju morala i odstupiti. Nažalost, očigledno se morao ispoštovati Dodikov zahtjev. Čudi me da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović glasali za Tegeltiju. Očigledno se radi o nekoj vrsti političke trgovine - izjavio je Emrić za Faktor.
Zanimalo nas je šta o imenovanju Tegeltije misle i zastupnici stranaka koji se nalaze u koaliciji s Dodikom. No, niko se nije javljao na naše pozive, osim Predraga Kojovića iz Naše stranke. Ali, ni od njega nismo dobili komentar.
- Nemam vremena, na sastanku sam. Nemam komentar. Možda neki drugi put - kazao nam je kratko Kojović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.