open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Štrajk se nastavlja: Sudovi zatrpani, plaće umanjene, u pravosuđu RS-a ne odustaju od zahtjeva
AUTOR: Autor: B. S.
01.04.2024. u 11:32
get url
text
Zaposleni u administraciji u pravosuđu RS-a ušli su u drugi mjesec štrajka, koji je počeo 28. februara ove godine, a dok se u sudovima gomilaju neriješeni predmeti i štrajkačima umanjuju plaće za mart, oni ističu da ne odustaju od svojih zahtjeva.
Sindikat pravosuđa RS-a od Ministarstva pravde RS-a i nadležnih institucija, između ostalog, traži da se odredba o naknadi u visini do 35 posto osnovne plaće za težinu prirode posla i posebne uvjetee rada, izdvoji iz zakona i reguliše Posebnim kolektivnim ugovorom, zatim prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS-u u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plaća svih zaposlenih uskladi, ne sa plaćama, već sa procentom povećanja plaća nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.
- Dogovor sa Ministarstvom pravde RS-a još nije postignut i štrajk se nastavlja – istakli su u Sindikatu pravosuđa RS-a.
Vlada RS-a je na sjednici održanoj u petak odlučila da svim radnicima koji su u štrajku umanji martovske plaće, i naložila Ministarstvu pravde RS-a da pronađe način da se omogući obračun plaća sa manjim brojem sati provedenih na radu i održavanju minimuma procesa rada.
Kako saznajemo, računovodstvo u brojnim sudovima je već uradilo obračun martovskih plaća, ali resorno Ministarstvo ih nije prihvatilo, dok su iz Vlade RS-a upozorili da će poništiti sve odluke koje predviđaju da oni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme odsustvovanja sa rada, a koje su suprotne rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada koje je donijelo Ministarstvo.
U Sindikatu smatraju da je to pritisak na štrajkače, ali podvlače da neće odustati.
U proteklih oko mjesec dana štrajka nije održano na hiljade ročišta. Kao što smo ranije pisali, za prvih 15 dana štrajka, samo u Osnovnom sudu Banja Luka, najvećem sudu u RS-u, nije održano više od 1.000 ročišta i nerealizovano je oko 4.900 naredbi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.