open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na prve dane agresije
Zelene beretke obilježile važnu bitku: Trećeg maja 1992. odbranjena je BiH i spašen je predsjednik Izetbegović
AUTOR: Faktor/Hayat
03.05.2024. u 11:04
get url
text
S obilježavanja jedne od presudnih bitaka tokom agresije na BiH
S obilježavanja jedne od presudnih bitaka tokom agresije na BiH
FOTO: HAYAT
U ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnja Dobrovoljačka, danas su se okupili nekadašnji članovi Zelenih beretki, ratni veterani i građani kako bi odali počast stradalim borcima na današnji dan obilježivši tako veliku bitku od 3. maja 1992.  
Predsjednik Zelenih Beretki, Vahid Alić, tom prilikom je kazao:
- Ovaj dan treba da slavimo jer smo u tom periodu pobijedili četvrtu silu u Evropi. Odbranjena je suverena i nezavisna država Bosna i Hercegovina, njen glavni grad i spašen je njen predsjednik Alija Izetbegović.
Dodao je da je JNA krajem 1991. i početkom 1992. izmjestila kompletno teško naoružanje na padine oko Sarajeva i ukopala ga pod izgovorom da može braniti Sarajevo ako bude napadnuto.
- Nažalost, to je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga srpskim paravojnim formacijama i srpskim dobrovoljcima. Od tog 2. maja nastaje pravi pakao za građane grada, od tog dana počinje opsada, najduža opsada u povijesti modernog ratovanja. Zahvaljujući jedinicama Zelenih beretki i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, specijalnim policijskim snagama i drugim organizovanim jedinicama iz sastava TO, agresorske snage su spriječene u svojoj namjeri, vraćene su na početni položaj i time su stvoreni preduvjeti i pregovori za oslobađanje predsjednika Alije Izetbegovića – istakao je Alić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.