open-navfaktor-logo
search
Naredba suda u Tuzli
Iz Njemačke u BiH izručen Amir Lisičić, član Bibijeve grupe tražen zbog ubistva
AUTOR: M. M.
08.05.2024. u 17:11
get url
text
Lisičić sproveden u Kantonalni sud
Lisičić sproveden u Kantonalni sud
FOTO: Sudska policija FBIH
Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine su danas na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, od pripadnika Granične policije Bosne i Hrecegovine, a u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Tuzli, preuzeli osumnjičenog A. L.
Faktoru je nezvanično potvrđeno da se radi o Amiru Lisičiću, osuđenom na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 godina i šest mjeseci zbog saučesništva u ubistvu Emira Džinića, kao i za pokušaj ubistva Amira Hodžića, saučesništva u pokušaju ubistva Naila Hodžića i učestvovanja u grupi ljudi koja je počinila krivično djelo.
Ranije je iz Srbije izručen Damir Mehić Bibi, osuđen za isto djelo na jedinstvenu kaznu zatvora od 17 godina i pet mjeseci.
Njih dvojica nisu se pojavili na izricanju presude Kantonalnog suda u Tuzli, niti su pronađeni na adresi, nakon čega su za njima raspisane međunarodne potjernice. 
Presuda je donesena za oružani obračun koji se ispred zgrade Titanic u Tuzli dogodio 22. juna 2013. godine i bio kulminacija sukoba dvije kriminalne grupe, koje predvode Damir Mehić Bibi i Mersed Hadžić, zvani Mirso Švicarac.
Istom presudom, koja nije pravosnažna, Amir Mehić je osuđen na 11 godina i šest mjeseci, dok je Mersed Mehanović dobio šest mjeseci, kao i Denis Rahmanović koji je osuđen na godinu zatvora.
Pripadnici Sudske policije su odmah nakon preuzimanja optuženog sproveli u prostorije Kantonalnog suda u Tuzli.
FOTO: Sudska policija FBiH
Optuženi je uhapšen u Njemačkoj, nakon čega je od nadležnih organa izručen Bosni i Hercegovini.
- Kako se radi o licu koje je poznato organima gonjenja i koje je optuženo za krivično djelo ubistva, ova aktivnost je provedena uz visok stepen sigurnosnih mjera i radnji koje su poduzimali pripadnici Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, te u saradnji sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini - naveli su iz Sudske policije FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.