open-navfaktor-logo
search
U naselju Stup
Potvrđena optužnica protiv trojice Šveđana zbog teškog ubistva Harrisa Osterdahla u Sarajevu, ovo su detalji likvidacije
Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo Osterdahla od kojih je i preminuo, dok je Mutić zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka
AUTOR: Autor: M. M.
19.04.2024. u 14:29
get url
text
Privođenje optuženih nakon ubistva
Privođenje optuženih nakon ubistva
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa zbog krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva.
Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj općini Ilidža jednog državljanina Švedske ubili, a drugog ranili.
Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem. Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio Harris Osterdahl.
Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oweiti Abdel Majid i Konrad Tylus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili Osterdahl i Elvir Mutić.
Optuženi Konrad Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oweiti Abdel Majid iz vatrenog oružja – automata ispalio oko 30 hitaca u Osterdahla i Mutića.
Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo Osterdahla od kojih je i preminuo, dok je Mutić zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka.
Nakon toga su optuženi pobjegli na područje Republike Srpske.
Nedugo nakon toga, optužene El Oweiti Abdel Majida i Konrad Tylusa su na području Općine Pale uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području Općine Sokolac.
- Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza - saopćilo je Tužilaštvo KS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.