Iskoristite sezonu i isprobajte mesnate patlidžane koji vas mame s polica u radnjama.
Potrebno:
Dva velika ili četiri manja patlidžana, sok od polovine limuna, četiri kašičice maslinovog ulja, 400 g mljevenog mesa, dvije glavice luka, tri čehna bijelog luka, kašičica začina, biber, so, peršun, dva žumanca, 100 g sira (edamer).
Priprema:
Patlidžane operite, prepržite po dužini napola, izdubite sredinu, posolite i ostavite da odstoje. Zatim ih osušite papirnatim ubrusom, pospite ih limunovim sokom da ne potamne pa ih stavite na ugrijano ulje i pržite desetak minuta. Izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu.
Na istom ulju ispržite sitno sjeckani luk, mljeveno meso, bijeli luk, a zatim dodajte sitno izrezanu sredinu patlidžana, začin, biber, so i zalijte vodom.
Dinstajte dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte peršun i dva žumanca. Tim nadjevom napunite patlidžane, pospite ribanim sirom i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni.