navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Univerzitet Harvard

Studija rađena 28 godina pokazala: Maslinovo ulje moglo bi pomoći u sprečavanju demencije

Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupnu kvalitetu prehrane, zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard

AUTOR: Autor: Faktor/CNN
Objavljeno: 09.05.2024. u 09:24
get url
text
Redovni konzumenti maslinovog ulja imaju manje šanse razviti dijabetes
Redovni konzumenti maslinovog ulja imaju manje šanse razviti dijabetes
Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, također je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija provedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi, piše CNN.
- Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupnu kvalitetu prehrane - zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom JAMA Network Open.
Sudionike se svake četiri godine pitalo o količini unosa maslinovog ulja i općenito njihovim prehrambenim navikama, dok se kod smrtnih slučajeva, gdje je to bilo primjenjivo, tražio uzrok smrti, uključujući i demenciju.
Utvrđeno je da su oni koji su vrlo rijetko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alzheimerove bolesti.
Naučnici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da "unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije".
Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašike maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga rijetko konzumirali ili nikad.
Također, zamjena samo jedne kašičice margarina ili majoneze s jednakom količinom maslinovog ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije.
S visokim udjelom antioksidansa i neznatno prerađeno, prešano maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja sjemenki koja su zbog miješanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena okusa.
Tim s Harvarda također navodi da nije otkrivena nikakva poveznica između biljnih ulja ili maslaca i ostalih mliječnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti.
Također ističu da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj mjeri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja sjemenki te da je "moguće" da je kuhanje na maslinovom ulju "pokazatelj zdravije prehrane".
Ali, ono što odbija mnoge da u prehrani koriste maslinovo ulje je njegova visoka cijena.
Naime, prema Uredu za statistiku Evropske unije, cijena maslinovog ulja ove godine u evropskom bloku veća je za 50 posto u odnosu na prošlu godinu.
POVEZANO