navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Popularna dijeta

Čuli ste da povremeni post topi kilograme i produžava život: Novo istraživanje to je dovelo u pitanje

Kada je riječ o povremenom postu, naglasak je više na tome kada se jede, nego šta se i koliko jede, što je inače temelj svih klasičnih dijeta

AUTOR: Faktor/Annals of internal medicine
Objavljeno: 06.05.2024. u 08:48
get url
text
Važno je koliko kalorija unesete, a ne kada tokom dana jedete
Važno je koliko kalorija unesete, a ne kada tokom dana jedete /
FOTO: ADELINA KOCHT/YOUTUBE/SCREENSHOT
Povremeni post u novije vrijeme postaje sve popularnija dijeta, a njegovi poklonici tvrde da može uzrokovati gubitak težine, poboljšati metaboličko zdravlje te možda čak produžiti životni vijek.
Međutim, jedno novo istraživanje dovelo je u pitanje jednu od temeljnih postavki o njegovu funkcioniranju.
Za početak pojasnimo što je povremeni post. To je obrazac prehrane koji je na engleskom jeziku poznat kao intermittent fasting (IF) ili općenitije time restricted eating (TREE), a u njemu je naglasak više na tome kada se jede nego šta se i koliko jede, što je inače temelj svih klasičnih dijeta.
Ideja je da se neko duže razdoblje u danu ili u sedmici, naročito noću, ne jede ništa, odnosno da se vremenski prozor tokom kojeg se konzumira hrana smanji.
Istraživanje, objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, dovelo je u pitanje temeljnu ideju povremenog posta tako što je pokazalo da je u konačnici ipak stvar u količini unesenih kalorija, a ne u dobu dana kada se jede.
U novom istraživanju naučnici su 41 odrasloj osobi s pretilošću i predijabetesom nasumično dodijelili vremenski ograničenu prehranu s 10-satnim prozorom za konzumaciju hrane ili uobičajeni obrazac prehrane kako bi uporedili gubitak težine i druge mjere metaboličkog zdravlja u ta dva režima.
Kontrolirani režim prehrane trajao je 12 sedmica.
Ovo randomizirano, kontrolirano ispitivanje pokazalo je da su i TREE i tradicionalni dnevni obrasci prehrane rezultirali sličnim gubitkom težine kada su konzumirane kalorije u obje skupine bile iste.
Drugim riječima, nije bilo presudno jesu li sudionici većinu svojih kalorija konzumirali rano tokom dana ili navečer, što sugerira da su ukupne kalorije važnije od vremena konzumacije obroka.
- To nas tjera na zaključak da je stvar u tome da ljudi koji imaju koristi od vremenski ograničene prehrane, što znači da gube na težini, vjerovatno jedu manje kalorija jer im je vremenski okvir kraći, a ne u nečem drugom - rekla je glavna autorica studije Nisa Maruthur, vanredna profesorica medicine na Univerzitetu Johns Hopkins, u intervjuu za NBC News.
U prilog takvom zaključku govore ispitivanja koja su utvrdila da ograničavanje prozora konzumacije hrane na četiri do 10 sati prirodno smanjuje unos kalorija za oko 200 do 550 kalorija dnevno, što rezultira gubitkom težine.
Ljubas ističe da treba imati na umu da su u studiji učestvovale pretile osobe i osobe s predijabetesom, čiji je metabolizam već u startu drugačiji nego kod zdravih pojedinaca.
- Kod takvih osoba povremeni post može dodatno stvarati neravnotežu i imati kontraproduktivan učinak - upozorila je Maruthur.
POVEZANO