navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U Sarajevu 2. i 3. decembra

"Udružene" izradile kolekciju odjeće od kašmira, svile, mohera za tradicionalnu zabavu pletenja

Na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja 2. i 3. decembra u Sarajevu članice Udruženja za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini - "Udružene", predstavit će svoju ekskluzivnu kolekciju, pod nazivom "Zero Waste", izrađenu specijalno za tradicionalnu zabavu pletenja.

Objavljeno: 29.11.2023. u 21:07
get url
text

"Udružene" za luksuzne svjetske brendove proizvode ručno pletene odjevne predmete od najfinijih materijala poput kašmira, svile, alpake i mohera, a materijal koji nije iskorišten u procesu proizvodnje, vrijedne pletilje upotrijebile su za izradu posebne kolekcije "Zero Waste".

- Mi ustvari pravimo novo predivo, spajamo primjera radi, jednu nit kašmira sa jednom niti svile, pa ponovo sa kašmirom u drugoj boji i dobijamo neočekivane kombinacije boja i tekstura i originalni proizvodi su u konačnici i za nas u jednom dijelu iznenađenje. Kako naše pletilje rade u svojim domovima, svaka isporuka gotovih proizvoda trenutak je zajedničkog uzbuđenja i oduševljenja. Svi proizvodi su unikatni i gotovo je nemoguće napraviti dva ista - kaže Nadira Škaljić Mingasson koja je osmislila novo predivo i modele kolekcije "Zero Waste" u čijem kreiranju aktivno učestvuju i pletilje.

 VEZANI TEKST - "Udružene" pokazale da se može: Rade za svjetske brendove, zapošljavaju, njihovu odjeću nose poznate zvijezde

Prilikom izrade kaputa, džempera, šalova i kapa ove kolekcije pletilje imaju veću slobodu u radu i mogu iskazati vlastitu kreativnost, pa je samim tim svaki odjevni predmet rezultat kolektivnog kreativnog procesa u kojem podjednako uživaju i pletilje i dizajneri "Udruženih".

{$galerijaFotografija}

- "Zero Waste" kolekcija je prilika da ponudimo unikatne odjevne predmete od vrhunskih prirodnih materijala po promotivnim cijenama i da pri tome podcrtamo ekološku osviještenost Udruženih koje uspijevaju proizvesti "nula otpada" tokom proizvodnog ciklusa - dodaje Škaljić Mingasson.

Unikatni modeli iz kolekcije "Zero Waste" moći će se kupiti na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja Udruženih, 2. i 3. decembra u Atriju hotela Evropa, od 10 do 19. sati.

nadira3.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow