navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon izmjene teksta

Izraelu će biti dopušteno takmičenje na Eurosongu

Izraelu će biti dopušteno takmičenje na Eurosongu 2024. nakon što promijeni tekst svoje pjesme, potvrdili su organizatori.

Objavljeno: 07.03.2024. u 22:34
get url
text

Eden Golan predstavljat će zemlju na takmičenju u Švedskoj ovog maja. Za njenu izvornu pjesmu, October Rain, smatralo se da se odnosi na napade 7. oktobra te je zabranjena zbog kršenja pravila o političkoj neutralnosti. Izraelski javni emiter pristao je izmijeniti pjesmu, sada nazvanu Hurricane, i predstavit će je ovog vikenda, piše BBC.

- EBU može potvrditi da se službena prijava njenog izraelskog člana Kana smatra kvalificiranom za takmičenje na Eurosongu u maju. Referentna grupa takmičenja, njen Upravni odbor, donio je odluku o prihvatanju pjesme Hurricane za nadolazeće takmičenje nakon pažljivog pregleda teksta. Usaglašeno je da Hurricane ispunjava potrebne kriterije za učestvovanje u skladu s pravilima konkursa - ustvrdila je Europska radiodifuzna unija (EBU) u saopćenju.

Izraelska televizijska kuća Kan prethodno je obećala da neće mijenjati stihove, ali je predsjednik zemlje Isaac Herzog kasnije pozvao na "nužne prilagodbe" kako bi Izrael mogao učestvovati u takmičenju.