open-navfaktor-logo
search
Udruženje poljoprivrednika FBiH
Nedžad Bićo: Ova promjena dobro je došla usjevima, bit će problem ako se ostvare najave meteorologa
AUTOR: Autor: M. Ču.
19.04.2024. u 09:10
get url
text
Nedžad Bićo
Nedžad Bićo
Promjena vremena i nagli pad temperature sa 30 na 0 stepeni za sada nije prijetnja usjevima poljoprivrednika naše zemlje, potvrdio je za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.
- Zemlja je bila žedna, falilo joj je vlage i ovo je dobro došlo. Bit će problem ako se ostvare najave meteorologa. Ako ode u minus, onda će biti problem za sve ovo što je na otvorenom – voće, dobar dio povrća. Sve bi stradalo – govori Bićo.
Nastavak pada temperatura
Meteorolozi su najavili nastavak pada temperature i za narednu sedmicu, a na pitanje da li je moguće poduzeti preventivne mjere i utopliti usjeve na otvorenom, Bićo odgovara da je "sve u Božijim rukama".
- Teško, postoje sredstva kojima se to može malo poprskati pa da se ublaži, i jedino postavljanje staklenika može pomoći. Ono što je na otvorenom, to je u Božijim rukama, to je tako, poljoprivreda je fabrika na otvorenom i šta dragi Bog da. Ako ne bude minusa, ovo sada je čak i dobro. Zemlja će se navlažiti i bit će dovoljno vlage – pojašnjava Bićo.
Da li onda uspješna proizvodnja podrazumijeva i niže cijene?
- Što se tiče cijena, tu naši poljoprivrednici ne učestvuju nijednim zarezom, to diktira uvozni lobi. Mi vrlo malo proizvodimo domaćeg da bismo mogli uvjetovati ili diktirati nešto. Cijene diktira uvozni lobi - tvrdi Bićo.
Ali na pijacama u Sarajevu jagode iz Hercegovine već sada koštaju 12 KM.
- To su prve jagode i one su uvijek bile skupe. Ali kako sezona odmiče, bit će dosta jeftinije i još ako dođe to iz uvoza, a doći će sigurno, bit će to dosta jeftinije. Ali generalno, mi ne proizvodimo ni 20 posto od onoga koliko nam treba, tako da ne možemo učestvovati ni u čemu sa tim. Osamdeset posto se toga uvozi i oni diktiraju te cijene – naglašava Bićo.
Dodaje da imamo dobru zemlju, vrijedne ljude, nezagađenu zemlju, i "mogli bi proizvoditi 80 posto, a uvoziti 20 posto, a tako je i bilo 80-ih godina prije rata".
Najteža godina i GMO
Malo vlage može biti korisno, ali mnogo vlage, svjedočili smo prošle godine, donijelo je pravu katastrofu kada je sve na otvorenom propalo.
- Ja bih najradije da se prošla godina ne spominje, to je najteža godina dosad u poljoprivrdi koja je bila od rata na ovamo. Ove klimatske promjene, ovo će uništiti sve, ali eto, naše je da se borimo. Prošla godina je pokazala sve – kaže Bićo.
Poručuje da je najbolje kupovati domaće proizvode, i podsjeća da se u domaćoj proizvodnji ne koriste GMO supstance.
- To je nemoguće. To su sredstva koja su preskupa na tržištu, a naši poljoprivrednici nisu baš toliko jaki da bi to koristili. Druga stvar, još bitnija, sve što se kupuje domaće, novac ostaje ovde i diže dalje proizvodnju. A od toga se na kraju plaćaju penzije i sve ostalo. A sve što se kupuje uvozno te pare jačaju druge ekonomije, odlaze iz naše zemlje, i nažalost više se nikada ne vraćaju – zaključuje Bićo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.