opsada-sarajeva16

Krvava opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana i ubijeno je 1.500 djece! (FOTO)

Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i opsada Sarajeva, koju su provodili ratni zločinci Radovan Karadžić i general Ratko Mladić kojima se sudi u Hagu, počela je zauzimanjem bivše JNA Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u noći sa 4. na 5. april 1992. godine, a završila se 29. februara 1996. godine.

Bila je to  skoro četverogodišnja blokada glavnog grada BiH, nazvana “Sarajevska opsada”, sa 1.425 dana, jedna od najdužih u historiji ratovanja.

Za vrijeme opsade Sarajeva Karadžićevi zločinci u saradnji sa JNA prosječno su sa brda ispaljivali 329 granata na grad. U opsadi Sarajeva zabilježen je i najkrvaviji zločinački rekord, jer je samo u jednom danu grad pogodilo 3.777 granata. Desilo se to 22. jula 1993. godine!

Granate su napravile ogromnu štetu. Ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, pa čak i bolnice. U brdima oko Sarajeva bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke takozvane vojske Republike Srpske. Cilj im je bio mučenje glađu i demoralizacija stanovništva na najokrutnije načine.

Uz to se ne smije nikada zaboraviti masakr civila na pijaci Markale, kada su u februaru 1994. godine granate, ispaljene sa srpskih položaja ubile 68 Sarajlija. Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 12.000 ljudi, među njima 1.500 djece, a 50.000 ljudi je lakše i teže ranjeno.

Međunarodna zajednica umjesto da skine embargo na oružje Republici Bosni i Hercegovini priznatoj suverenoj državi od Ujedinjenih nacija, odlučila se na slanje humanitarne pomoći u hrani, kako građani Sarajeva u okruženju ne bi umrli od gladi.

Uspostavljen je takozvani “berlinski zračni most”. Na sarajevski aerodrom dnevno je slijetalo u prosjeku 20-25 aviona, što znači deset tona hrane po svakom letu. Devedeset posto pomoći Sarajevu stizalo je upravo vazdušnim putem.

To je bio najduži zračni most u historiji svjetskog zrakoplovstva. Za vrijeme njegovog trajanja na aerodrom je sletjelo i sa njega uzletjelo oko deset hiljada aviona, koji su dopremali humanitarnu pomoć, a snage UN-a i odvozili ranjene civile na liječenje.

Sam zračni most, prema podacima UNHCR-a, nije bio dovoljan za dopremu hrane stanovništvu BiH, ali pokazao se kao najsigurniji.

Hrana koja se iz svijeta dopremala kopnom stizala je u malim količinama do opkoljenog Sarajeva. Agresori nisu dozvoljavali prolazak konvoja, a ako su i prošli bili su skoro opljačkani. Ipak, mora se priznati da je pomoć u hrani spasila Sarajlije od umiranja od gladi.

(R.D./Faktor.ba)

Podijeli s prijateljima

Čekajući rezultate popisa (1): Bošnjaka će biti ispod 50 posto ili rezultata biti neće

Slijedeći članak »

Licence za 29 novih planinarskih vodiča i pet instruktora

Kolumne

 •  

  Banjalučko veličanje zločinca Karadžića

  Prije 17 sati

  Piše: Nedim POBRIĆ Nakon Berlina i Stuttgarta, njemačka ministrica rada i socijalne politike Andrea Nahles prisustvovala je i u Nacionalnom teatru u Munchenu promociji novog izdanja knjige ...

  >
 •  

  Što manje papirologije

  Prije 2 dana

  Piše: Kenan SILAJDŽIJA Vlada Federacije BiH odlučila je pojednostaviti firmama postupak plaćanja poreza i doprinosa za uposlenike, time što će ove obaveze biti svedene na svega dva ...

  >
 •  

  Građani nemoćni, stanje sve gore: Kriminalci haraju gradskim ulicama

  Prije 3 dana

  Piše: Nedžad JAMAKOVIĆ Razbojnik je najprije opljačkao ženu koja je podizala novac na bankomatu, a onda je upao u poslovnicu BH Pošte u tom naselju te od ...

  >
 • Najnovije

  • Wayne Rooney ostaje kapiten Engleske

   Prije 13 minuta

   Novoimenovani selektor fudbalske reprezentacije Engleske Sam Allardyce izjavio je u julu na prvoj svojoj konferenciji za novinare da je prerano donijeti odluku da li će Rooney ostati kapiten “Gordog ...

   >
  • Ukraden novac iz salona namještaja u Tesliću

   Prije 31 minuta

   Izvršilac je potom u blizini objekta pronašao i stavio u pogon navedeno vozilo kojim je udario u parkirano teretno vozilo marke “iveco” vlasništvo “Interlignuma”, prilikom čega su ...

   >
  X

  Pratite FAKTOR i na Facebooku!