bahir_sudjenje_proces (28)

Nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću: Pogledajte kako pomoćnik ministra uzima i broji mito od 10.000 KM (VIDEO)

Svjedočenjem Nebojše Miletića, istražitelja Državne agencija za istrage i zaštitu(SIPA), danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, koji se tereti za uzimanje mita od 10.000 KM kako bi završio proceduru dodjele koncesije preduzeću “Tuzla – kvarc”.

Imamović se tereti da je krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi počinio u periodu od početka aprila do 7. maja prošle godine. Naime, on je od Zlatana Velagića, zamjenika direktora privrednog društva “Tuzla kvarc” tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti, s obzirom na to da je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK u nadležnosti ovog ministarstva.

Imamović je od Velagića, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Na isplati prve rate Imamović je “pao”, i to na parkingu kod nekadašnjeg tržnog centra “Tuš”. O tome je danas i svjedočio Miletić. On je govorio o istražnim radnjama, te o tome na koji način je došlo do primopredaje novca u autu Velagića. Također, naveo je da su stručnjaci iz SIPA-e već ranije ozvučili auto i u njega postavili kamere.

-Novac je uzet od SIPA-e, označen je, fotografisan i predat Velagiću. On je dobio usputstva da primopredaja bude na otvorenom, i gdje nema puno ljudi. Mi smo bili u drugom vozilu. Vidjeli smo kada Imamović ulazi u auto i slušali smo sve šta se dešava u autu Velagića, gdje je izvršena primopredaja novca – kazao je Miletić, navodeći da su on i njegove kolege nakon izlaska iz auta uhapsili Imamovića.

Također, na suđenju su prikazane fotografije hapšenja Imamovića nakon izlaska iz auta, a prikazane su i relevantne SMS poruke koje je on ranije slao i primao, te presretnuti telefonski razgovori.

(S. Karić/Faktor.ba)

Podijeli s prijateljima

Osuđen za ubistvo četveromjesečnog sina: Eldaru Leđenu 11 godina zatvora

Slijedeći članak »

Sarajevo: U saobraćajnoj nesreći povrijeđen pješak

Kolumne

 •  

  Naše bolne reforme i iskustva: SSP je savršena žrtva populista

  Prije 9 sati

  Piše: Ajdin PERČO Godina je 2002. i član Predsjedništva BiH je Mirko Šarović. Dok krhka Dejtonska struktura BiH počinje jačati, Šarović 2003. biva prinuđen povući se s ...

  >
 •  

  Tražit će i da se izvinjavamo: Srebrenica je ogledalo dostojanstva Bošnjaka

  Prije 12 sati

  Piše: Samir KARIĆ Kada je prije nekoliko dana Ćamil Duraković, srebrenički načelnik i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 21. godišnjice genocida, izjavio da u Potočare nisu dobrodošli ...

  >
 •  

  Posljedice rezultata o izlasku iz EU: Kataklizmični Brexit otvorio stare rane

  Prije 1 dan

  Piše Mirza HAJRIĆ Pet dana nakon obavljenog EU referenduma, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je u mnogo dubljoj krizi nego je izgledalo da uopće mogu ...

  >
 • Najnovije

  X

  Pratite FAKTOR i na Facebooku!