bahir_sudjenje_proces (28)

Nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću: Pogledajte kako pomoćnik ministra uzima i broji mito od 10.000 KM (VIDEO)

Svjedočenjem Nebojše Miletića, istražitelja Državne agencija za istrage i zaštitu(SIPA), danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Bahiru Imamoviću, pomoćniku ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, koji se tereti za uzimanje mita od 10.000 KM kako bi završio proceduru dodjele koncesije preduzeću “Tuzla – kvarc”.

Imamović se tereti da je krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi počinio u periodu od početka aprila do 7. maja prošle godine. Naime, on je od Zlatana Velagića, zamjenika direktora privrednog društva “Tuzla kvarc” tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti, s obzirom na to da je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK u nadležnosti ovog ministarstva.

Imamović je od Velagića, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Na isplati prve rate Imamović je “pao”, i to na parkingu kod nekadašnjeg tržnog centra “Tuš”. O tome je danas i svjedočio Miletić. On je govorio o istražnim radnjama, te o tome na koji način je došlo do primopredaje novca u autu Velagića. Također, naveo je da su stručnjaci iz SIPA-e već ranije ozvučili auto i u njega postavili kamere.

-Novac je uzet od SIPA-e, označen je, fotografisan i predat Velagiću. On je dobio usputstva da primopredaja bude na otvorenom, i gdje nema puno ljudi. Mi smo bili u drugom vozilu. Vidjeli smo kada Imamović ulazi u auto i slušali smo sve šta se dešava u autu Velagića, gdje je izvršena primopredaja novca – kazao je Miletić, navodeći da su on i njegove kolege nakon izlaska iz auta uhapsili Imamovića.

Također, na suđenju su prikazane fotografije hapšenja Imamovića nakon izlaska iz auta, a prikazane su i relevantne SMS poruke koje je on ranije slao i primao, te presretnuti telefonski razgovori.

(S. Karić/Faktor.ba)

Podijeli s prijateljima

Osuđen za ubistvo četveromjesečnog sina: Eldaru Leđenu 11 godina zatvora

Slijedeći članak »

Sarajevo: U saobraćajnoj nesreći povrijeđen pješak

Kolumne

 •  

  Kako izdržati pritisak konkurencije: Gubi li naša privreda utrku sa jakom Kinom

  Prije 14 sati

  Piše: Kenan SILAJDŽIJA Kineska ekonomija i njene kompanije ostvarile su snažan rast u posljednjih 25 godina. Ova država vrlo brzo postala je druga ekonomska sila svijeta nakon ...

  >
 •  

  U emanet novim generacijama: Tuzlanske suze i Đukićeva sloboda

  Prije 16 sati

  Piše: Samir KARIĆ Tuzlaci su jučer, baš kao što to čine godinama, dostojanstveno i u tišini obilježili ubijanje mladosti grada soli. Rane, i 21 godinu poslije, reći ...

  >
 •  

  Quo vadis Evropo: Desničari i neofašisti na sceni EU-a

  Prije 2 dana

  Piše Mirza Hajrić Evropa je odahnula jer je izbore izgubio Norbert Hofer, kandidat austrijske Partije Slobode, koju su 1950-ih formirali bivši nacisti i nacionalisti, ali je u ...

  >
 • Najnovije

  X

  Pratite FAKTOR i na Facebooku!