open-navfaktor-logo
search
Izbori u Georgiji
Podignuta četvrta optužnica protiv Trumpa
Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgia podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Joea Bidena na izborima 2020.
15.08.2023. u 08:10
get url
text

To je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020. godine.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Fani Willis, novi su u nizu pravnih problema za Trumpa, koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju pred izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trumpa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trumpa, optuženo je još 10 ljudi, uključujući Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa kabineta, i advokate Rudyja Giulianija i Johna Eastmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Trump vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Georgije, da "pronađe" dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gdje je Trump izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini.

Bivša državna senatorica Jen Jordan, koja je dobila obavezujući poziv da svjedoči pred velikom porotom, izjavila je po izlasku iz sudnice okruga Fulton u ponedjeljak kasno ujutru, da je odgovarala na pitanja oko 40 minuta.

Mediji su objavili da su bivši članovi državne skupštine, Bee Nguyen i Gabriel Sterling, visoki zvaničnik u kabinetu državnog sekretara Georgije, također viđeni kako izlaze iz sudnice u ponedjeljak.

U okrugu Fulton, u Atlanti, sprovode se snažne mjere sigurnosti, i podignute su ograde na ulicama oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Protekle dvije i po godine, okružna tužiteljka Fani Willis je istraživala postupke Trumpa i drugih pojedinaca u pokušajima da preokrenu njegov poraz u Georgiji, gdje ga je malom većinom glasova pobijedio demokrata Joe Biden.

Bivši predsjednik istragu u Georgiji naziva lovom na vještice, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.