open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Putin: Neprijatelji Rusije su htjeli da se zemlja uguši u krvavoj građanskoj zavadi, ali su pogriješili
Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se večeras javnosti i rekao da će organizatori pobune biti privedeni pravdi.
26.06.2023. u 22:36
get url
text

- Organizatori ove pobune morali su shvatiti da će biti privedeni pravdi, da je to kriminalna aktivnost koja ima za cilj raskol i oslabljivanje zemlje koja se suočava s velikom vanjskom prijetnjom - rekao je Putin, dodavši da su izdali zemlju.

- Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod nego i one koji su uvučeni u zločin gurajući ih u smrt, pod paljbu, da pucaju na svoje - rekao je Putin, ne pomenuvši imenom šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, iako je po svemu sudeći ciljao na njega.

U oštrom i kratkom televizijskom obraćanju kazao je još da je "svaka vrsta ucjene osuđena na neuspjeh" i da Zapad želi da se ruski vojnici međusobno ubijaju.

- Upravo takav ishod - bratoubistvo - željeli su neprijatelji Rusije: neonacisti u Kijevu, njihovi zapadni pokrovitelji i kojekakvi narodni izdajnici. Htjeli su da se ruski vojnici ubijaju međusobno, da ubijaju vojno osoblje i civile da bi na kraju Rusija izgubila, a naše društvo se podijelilo, ugušeno u krvavom građanskom sukobu - kazao je Putin.

Osvrnuo se i na pripadnike Wagnera, kazavši da su oni "u ogromnoj većini ruski patrioti".

- Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i zapovjednika Wagnerove skupine također ruski patrioti, odani svom narodu i državi. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju oslobađajući Donbas i Novorusiju. Pokušali su koristiti ih u mraku protiv njihove braće po oružju s kojima su se zajedno borili za dobrobit zemlje i njene budućnosti - rekao je Putin, te dodao da su "time što su se okrenuli, izbjegli daljnje krvoproliće" i zahvalio im na tome.

Rekao je i da će održati obećanje da oni iz Wagnera koji žele otići u Bjelorusiju to mogu učiniti ili se mogu pridružiti ruskoj vojsci.

- Danas imate priliku nastaviti služiti Rusiji potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratiti svojoj porodici i prijateljima. Svako ko želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno - rekao je.

Putin je zahvalio i "vojsci, policijskim i obavještajnim agencijama, kao i herojskim pilotima koji su stali na put pobunjenicima" te predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku "na njegovim naporima i doprinosu mirnom rješavanju situacije".

Rekao je i da su "od početka poduzete sve potrebne mjere da se neutralizira prijetnja".

- Pobuna bi bila spriječena u svakom slučaju i organizatori su shvatili da su njihove radnje kriminalne - kazao je i poručio kako je "rusko društvo konsolidirano nakon neuspjele pobune".

- Ponavljam, patriotski duh građana, konsolidacija cijelog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana. Ta nam je podrška omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu domovinu. Hvala vam na tome. Hvala - rekao je na kraju Putin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.