open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vijeće ministara BiH odobrilo dolazak Palestinaca koji su srodnici bh. državljana, sutra stižu u Sarajevo
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na jutros održanoj vanrednoj telefonskoj sjednici odobrilo je dolazak Palestinaca iz Gaze koji su u srodstvu sa državljanima naše zemlje.   
19.11.2023. u 10:59
get url
text

VEZANI TEKST - Drama evakuisanih iz Gaze se nastavlja: Palestinci ne mogu ući u BiH, ministri iz RS-a bili protiv

Svi ministri su bili "za" i sada je preostalo da se organizuje put iz Dohe za Sarajevo.

U avionu bi se trebalo naći 20 državljana BiH i 30 Palestinaca, srodnika bh. državljana.

U zvaničnom saopćenju izdatom nakon sjednice navodi se  da je održana 18. vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH, te da je Vijeće ministara BiH donijelo u novom tekstu Odluku o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH.

- Na ovaj način omogućen je olakšani ulazak u BiH za 30 osoba koji su srodnici  državljana BiH, a evakuirani su zajedno s državljanima BiH iz Pojasa Gaze.  

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dostavit će Graničnoj policiji BiH spisak 30 osoba koji uz lične sadrži i podatke o srodstvu s bh. državljanima. Ulazak je omogućen preko graničnog prijelaza Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Ranije je saopćeno kako je za državljane BiH i njihove srodnike, koji su uspješno evakuisani iz Pojasa Gaze, država Katar osigurala avion i snosit će troškove njihovog boravka u Egiptu i prijevoza u Bosnu i Hercegovinu, navodi se u zvaničnom saopćenju Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Grupa bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuiranih iz Gaze stiže u Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak, 20. novembra, potvrđeno je Feni iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Građani Bosne i Hercegovine kreću sutra rano ujutro avionom kompanije Turkish Airlines iz Kaira u Istanbul. Potom će iz Istanbula u Bosnu i Hercegovinu doputovati u dvije odvojene grupe. Prva bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebalo da stigne sutra u 14.40 sati, a drugu istog dana treba očekivati ​​oko 19.55 sati.

Troškove njihovog putovanja u Bosnu i Hercegovinu snosi Državu Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Država Katar značajno je doprinijela evakuaciji bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika iz Pojasa Gaze. U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah, koji će, u znak dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana i njihovih srodnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Katarski ambasador u Republici Egipat Tariq Ali Al Ansari ranije je dočekao bh. državljane i njihove srodnike u Kairu nakon što je službena Doha omogućila njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu. 

Zvanična Doha, osim spomenutih troškova putovanja u Bosnu i Hercegovinu, snosila je i troškove smještaja za bh. državljane u Kairu. Oni su zahvalili Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.  

Da je odluka donesena potvrdio je i ministar Sevlid Hurtić na svom Facebook profilu, sa kratkom porukom: 

"Saburom stigli do cilja. Nasi sugradani iz Palestine dolaze u Bosnu i Hercegovinu."

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.