open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Eksperti o spornim situacijama iz 30. kola: Sudije "pogurale" Borac i Zrinjski
AUTOR: Faktor
10.05.2024. u 20:09
get url
text
Enver Kulašin
Enver Kulašin
FOTO: FK Borac
Mnogo sapornih situacija vidjeli smo na susretima 30. kola Premijere lige Bosne i Hercegovine.
O njima su na Arena Sport TV govorili Elmir Pilav, Ognjen Valjić i Haris Kaljanac, trojica bivših premijerligaških sudija koji su nosili i FIFA značku.
Pilav smatra da su glavni sudija Dražen Marić i pomoćnik Sreten Udovičić oštetili GOŠK protiv Borca, jer gostujući fudbaler nije trebao biti isključen u 3. minuti, a pomoćnik je pogriješio što je podigao ofsajd kada su gosti iz Gabele bili u napadu.
Pilav smatra da je Antonio Tomić, sudija meča Zvijezda 09 - Igman, u tri sporne situacije ispravno postupio, a da je pogriješio što je priznao gol gostima iz Konjica kada je pomoćni sudija signalizirao ofsajd.
Valjić smatra kako se crveni karton za igrača GOŠK-a "može podržati", iako postoji dilema da li je prekršaj za žuti ili crveni karton. S druge strane smatra kako je Udovičić pogriješio što je podigao ofsajd gostima.
Naglasio je kako je Tomić pogrješio što je dosudio penal za Igman, te da je greška što je priznao gol domaćinu, iako je pomoćnik signalizirao ofsajd. Dodao je kako sudija nije pogriješio što je prznao gol Igmanu protiv Zvijezde, te da je ispravna odluka što je dosudio kazneni udarac za Zvijezdu 09.
"VAR" je presudio odluke pomoćnih sudija na mečevima Velež - Posušje i Željezničar - Tuzla City. Ocijenjeno je da je Posušje oštećeno jer je pomoćnik podigao ofsajd, a da je ispravno dosuđen ofsajd na meču kada je željo bio u napadu.
Haris Kaljanac je komentarisao četiri situacije iz Ugljevika. Smatra da je arbitar Antonio Tomić pogriješio što je dosudio penal za Igman u Ugljeviku. Naveo je kako je sudija propustio dosuditi prekršaj za Zvijezdu, a da je igrač domaćih rukom igrao van 16, te da je sudija pogriješio.
Naveo je da je Tomić pogriješio i u situacijama kada je priznao gol Igmanu za koji je pomoćni sudija signalizirao ofsajd, te da je trebao poništiti gol Igmanu zbog prekršaja u napadu.
Kaljanac smatra da je Antoni Bandić pogriješio kada je dosudio kazneni udarac za Zrinjski protiv Širokog Brijega, a da je kod drugog penala za Mostarce bio kontakt, te da je Bandić donio ispravnu odluku što je pokazao "na kreč".
Kaljanac je ustvrdio da su Marić i Udovičić oštetili GOŠK protiv Borca (isključenje gostujućeg igrača i podignut ofsajd u situaciji kada je GOŠK bio u napadu kod rezultata 2:1 za domaće).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.