open-navfaktor-logo
search
Deset godina poslije
Od najbolje generacije u historiji BiH među Zmajevima ostala samo dvojica
AUTOR: S. S.
09.05.2024. u 10:16
get url
text
Kolašinac i Spahić zaustavljaju Messija
Kolašinac i Spahić zaustavljaju Messija
FOTO: FSBiH
Prije nešto manje od deset godina fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine izvojevala je svoj prvi nastup na velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
Očekivalo se da najbolja generacija u historiji bh. fudbala poslije toga s lakoćom ode na još neko veliko takmičenje, ali propuštene su prilike za EURO 2016, SP 2018, EURO 2020, SP 2022 i u konačnici EURO 2024.
Kako se nizao neuspjeh za neuspjehom, tako je i Bosna i Hercegovina ostajala bez kostura tima, a kretala je i smjena generacija. Posljednji igrač koji je nastupio u Brazilu, a koji je odlučio reći zbogom nacionalnom dresu je Miralem Pjanić.
Isto je ove sedmice učinio i Ibrahim Šehić, ali on nije bio dio ekspedicije BiH 2014. godine u Južnoj Americi.
Konkretno, od reprezentativaca koji su igrali mečeve u Brazilu na raspolaganju novom selektoru Sergeju Barbarezu ostala su samo dvojica - Sead Kolašinac i Edin Džeko.
Neki, poput Asmira Begovića, Ermina Bičakčića, Muhameda Bešića, Edina Višće..., još su aktivni, ali zbog ovih ili onih razloga dugo nisu bili na okupljanjima Zmajeva.
Kopačke o klin u međuvremenu su okačili Emir Spahić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Anel Hadžić, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Vedad Ibišević...
Misimović je poslije igračke karijere bio angažovan u FSBiH, jedno vrijeme kao savjetnik bivšem predsjedniku Elvedinu Begiću, a od dolaska Vice Zeljkovića na čelo Saveza neuspješno je obavljao mandat direktora Zmajeva.  Na njegovo mjesto nedavno je stigao Emir Spahić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.