open-navfaktor-logo
search
Novajlije u dresu BiH
Ovo su novi Zmajevi: Igrali za Hrvatsku, Njemačku i Švedsku
AUTOR: S. Selimović
16.05.2024. u 21:43
get url
text
Katić, Gigović, Burnić i Radeljić
Katić, Gigović, Burnić i Radeljić
Sergej Barbarez, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercgovine, objavio je danas svoj prvi spisak, a na njemu se nalaze četiri nova imena - Nikola Katić, Stjepan Radeljić, Dženis Burnić i Armin Gigović.
Nikola Katić trenutno igra na poziciji stopera u Švicarskoj za Zurcih. Rođen je u Ljubuškom 1996. godine. Ranije je branio boje U21 reprezentacije Hrvatske, a ima i jedan nastup za A tim Vatrenih.
Nikola Katić u dres mlade reprezentacije Hrvatske
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL
U Hrvatskoj je igrao na Neretvanac, Slaven Belupo i Hajduk, a u Škotskoj za Glasgow Rangers.
- Nikola igra u Zurichu i pokazuje da je pravi lider - obrazložio je Barbarez.
Stjepan Radeljić je iz Travnika. Ima 26 godina i također je stoper. Trenutno je član Rijeke. Ponikao je u Vitezu, igrao za omladinske selekcije Zrinjskog, potom Široki Brijeg, Osijek II, Sherriff, a od ljeta prošle godine stanovnik je Rijeke. Upisao je 12 nastupa za U-21 reprezentaciju BiH.
- Stjepan igra u Rijeci. Svidio nam se, ne samo svojom nekom tehnikom, nego i visinom, snagom i liderstvom. Mislim da će se odlično uklopiti u neka naša razmišljanja - rekao je selektor.
Stjepan Radeljić
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL
Dženis Burnić rođen je 1998. godine u njemačkom Hammu. Po vokaciji je veznjak. Izdanak je škole Borussije Dortmund. Bio je u Stuttgartu, Dynamo Dresdenu, Heiddenheimu, a trenutno je u Karlsruheru, gdje radi i Zlatan Bajramović, asistent Sergeja Barbareza. Burnić je prošao sve omladinske selekcije Njemačke, a za U21 tim Nijemaca ima četiri nastupa.
- Tip igrača koji nama u ovom momentu odgovara. Fajter, disciplinovan, koji nam je važna stavka u držanju tih pozicija i odgovornosti koju želimo da damo svima - ispričao je Barbarez.
Dženis Burnić (desno)
FOTO: ksc.de
Armin Gigović rođen je 2002. godine u švedskom Lundu. Član je ruskog Rostova, ali kao Dennis Hadžikadunić uz pomoć FIFA pravila nakon ruske agresije na Ukrajinu nije se bio obavezan vraćati u Rusiju. Trenutno igra u Danskoj za Midtjylland. Po vokaciji je veznjak. Igrao je za omladinske selekcije Švedske, a ima i dva nastupa u prijateljskim utakmicama za A tim Šveđana.
Armin Gigović u dresu Švedske
FOTO: svenskafotboll.se
Priliku za debi u A reprezentaciiji BiH protiv Engleske i Italije imat će i mladi bh. reprezentativac David Vuković, član Borca, koji je bljesnuo u dresu Banjalučana u proljetnom dijelu Premijer lige BiH, a iz mlade selekcije prekomandovan je i Tarik Muharemović, član Juventusa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.