open-navfaktor-logo
search
Ćorsokak na Tušnju
Sloboda potvrdila da su blokirani svi računi, dotakla se i Elmira Šećerbegovića
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 13:13
get url
text
Svi računi Fudbalskog kluba Sloboda su blokirani zbog duga od oko 900.000 KM prema Advokatskom društvu Suljić.
Potvrdio je to i klub sa Tušnja, koji se oglasio saopćenjem za javnost, kojeg prenosimo u cijelosti.
- Trenutni dug FK Sloboda prema povjeriocu Advokatsko društvo Suljić iznosi više od 900.000 KM. U ovaj iznos je uključena glavnica 475 hiljada KM, zakonska zatezna kamata od 21. januara 2015. godine, te troškovi postupka.
Radi se o pozajmicama firme Bosnafarm d.o.o. Tuzla iz perioda 2009. - 2012, dakle iz perioda kada je Davud Zahirović bio predsjednik upravnog odbora FK Sloboda.
Općinski sud u Tuzli je presudom iz 2015. godine obavezao FK Sloboda da Bosnafarmu vrati ovaj dug, što je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli presudom od 29. januara 2019. čime je ova stvar pravosnažno presuđena.
Po pravosnažnosti presude ovo potraživanje je prešlo sa Bosnafarma na AD Suljić, a FK Sloboda se u ovom trenutku ne može baviti okolnostima pod kojima je potraživanje prešlo na Advokatsko društvo Suljić.
Općinski sud u Tuzli je odredio izvršenje u korist Advokatskog društva Suljić, tako da je tačno da su od ponedeljka, 22. aprila 2024, svi klupski računi blokirani. Ovo pitanje je jedno od urgentnih koje Odbor za upravljanje mora da rješava i s tim u vezi klub je dostavio prijedlog Sporazuma prema Advokatskom društvu Suljić, ali nas je on obavijestio da buduću korespodenciju po ovom pitanju preuzima njegov advokat iz Sarajeva.
Niti jedan raniji saziv upravnog odbora se nije posvetio rješavanju ovog dugovanja, što je direktno doprinijelo tome da dug pređe iznos od 900.000 KM; sama kamata je dosegla iznos glavnog duga.
Predstavnici kluba su u nekoliko navrata obavili razgovore sa Suljićem i smatrali smo da je postignut visoki stepen saglasnosti u pogledu načina otplate dugovanja. Radi se o otplati duga mjesečnim ratama u jednom dužem vremenskom periodu, uz istovremeni otpis dijela zakonskih zateznih kamata.
U povodu blokade svih klupskih računa, želimo istaći i da je tačno da je Suljić insistirao da se FK Sloboda u sporazumu sa Advokatskim društvom Suljić obaveže da u strukturama kluba, niti u strukturama Fudbalskog saveza BiH neće participirati određena lica među kojima je i Elmir Šećerbegović. U FK Sloboda postoji Komisija za pravna i statutarna pitanja, koju je imenovala Skupština kluba i koju trenutno čini četiri iskusna pravnika, među kojima su dva advokata.
Njihov jednoglasan zaključak je bio da bi bilo pravno nedopušteno da Odbor za upravljanje u sporazumu sa Advokatskim društvom Suljić preuzima obaveze u pogledu učešća ili neučešća trećih lica u organima kluba ili Saveza. Predmet odnosa sa Advokatskim društvom Suljić je finansijsko potraživanje, te bi bilo nedopušteno da FK Sloboda prema ovom povjeriocu preuzima bilo kakve druge obaveze osim onih koje su finansijske prirode, a naročito ne one obaveze koji se tiču prava trećih lica da se kandiduju u organe kluba ili Saveza. Sa strane ovog Odbora za upravljanje to bi bilo prekoračenje ovlaštenja, a sa strane AD Suljić bi to predstavljalo ucjenu. Presudom je utvrđeno novčano dugovanje, te sporazum kojim se reguliše način izvršenja presude može regulisati samo način otplate novčanog duga.
Treba naglasiti da je opredijeljenje Odbora za upravljanje i trenutne garniture koja upravlja klubom da sve ranije strukture koje su upravljale klubom, ne trebaju učestvovati u organima kluba, te ne trebaju imati podršku FK Sloboda u izborima za organe FSBiH.
Planiramo da u narednom periodu sazovemo i Skupštinu kluba, koji je najveći organ kluba, a na kojem bi Skupština usvojila zaključak da FK Sloboda neće podržati niti jedno lice koje je učestvovalo u upravljačkim strukturama kluba u periodu do jula 2023. u postupcima kandidovanja za organe FSBiH. Takav zaključak bi bio obavezujući za sve delegate FK Sloboda u organima FSBiH.
Takva odluka bi bila dio strateškog opredijeljenja kluba, ali takva odluka ne može da bude predmet Sporazuma sa Advokatskim društvom Suljić. Gospodinu Suljiću je dostavljen predmet sporazuma od FK Sloboda, kojima bi bio regulisan način otplate dugovanja prema dogovorenim novčanim iznosima i dinamikom. Uz najavljenu odluku kluba da neće podržati ranije strukture kluba u postupku kandidovanja za funkcije u FSBiH, očekujemo da će ovo rješenje biti prihvatljivo za drugu stranu.
Ukoliko to ne bude prihvatljivo, onda ovaj problem prelazi finansijske kapacitete kluba i postaje problem samog Grada Tuzla kao najvećeg sponzora kluba - saopćili su iz FK Sloboda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.