open-navfaktor-logo
search
Poraz od Poljske
Jesu li u ključnim momentima zakazali Nurkić i Musa?
Reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu.
20.08.2023. u 16:39
get url
text

Danas su Zmajevi u finalu olimpijskih pretkvalifikacija poraženi od Poljske, drugi put na ovom turniru, rezultatom 76:72.

Neizvjesno, tvrdo, infarktno, bilo je u Areni Gliwice tokom svih 40 minuta rovovske borbe i bacanja na glavu za svaku loptu. Pobjednik je odlučen u posljednjim sekundama meča, kada su Poljaci bili za nijansu bolji i pribraniji.

Zmajevi su dali svoj maksimum, kako su i obećali, a oni ključni igrači, prije svih Džanan Musa i Jusuf Nurkić odigrali su ispod svog nivoa i to u momentima kada je bilo najpotrebnije i kada se rezultat lomio.

Nurkić i Musa nisu uspjeli realizirati neke od posljednjih napada, kada su Zmajevi držali priključak i lovili poravnanje. U nekim trenucima, činilo se i da previše soliraju, što je rezultiralo promašajima i neuspjehom. NBA zvijezda iz našeg tima na momente je pokazivao i znakove nervoze, a u finišu je zaradio i petu ličnu grešku zbog čega je ranije morao napustiti parket.

Nurkić je meč završio sa 11 poena za 31:19 minuta provedenih u igri. Nije ga pretjerano slušao šut, tek pet od 14 za dva, uz jednu promašenu trojku i jedno od dva pogođena slobodna bacanja. Bh. centar uhvatio je i 10 lopti.

Musa je igrao više od Nurkića (37:37 minuta). Postigao je 10 poena, za dva je šutirao dva od seda, za tri dva od osam, a zanimljivo niti jednom nije bio na liniji slobodnih bacanja, što je prava rijetkost.

Najbolji igrači BiH u finalnom duelu bili su Aleksandar Lazić sa 16 poena, od čega su četiri trojke iz osam pokušaja, te Edin Atić koji je u 15 poena imao i devet asistencija. Za dva poena je bio stoprocentan (tri od tri), a postigao je tri trojke iz sedam pokušaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.