open-navfaktor-logo
search
Pojačanje za kvalifikacije
Košarkaš Maccabi Tel Aviva oblači dres reprezentacije BiH?
Košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine u februaru naredne godine počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025.
06.12.2023. u 13:27
get url
text

Zmajevi su smješteni u grupu sa Kiprom, Francuskom i Hrvatskom.

Tim Adisa Bećiaragića će kvalifikacije otvoriti gostovanjem na Kipru 23. februara, a tri dana kasnije Zmajevi će ugostiti Francusku.

Poslije toga slijedi pauza do novembarskog prozora...

BiH bi u kvalifikacije mogla ući jača za američkog bek šutera i playmakera Wadea Baldwina. On je pick broj 1 za Košarkaški savez BiH, pišu Sportske.ba, uz opasku da je i dalje sve na nivou razgovora.

Baldwin je rođen 1996. godine i trenutno igra Euroligu braneći boje Maccabija Tel Aviv. Ranije je u Evropi nastupao za Olympiacos, Bayern i Baskoniju. Ove sezone prosječno postiže 13,7 poena, uz četiri asistencije i 3,1 skoka po meču.

Amerikanac ima i NBA iskustvo, bio je član Memphisa, a onda i Portlanda od 2017. do 2019, za koji je tada nastupao i naš Jusuf Nurkić.

Na spisku naturaliziranih igrača u reprezentaciji BiH su John Roberson i Luka Garza. Roberson ima 35 godina i to mu je najveća mana, a Garza teško da će igrati kvalifikacije s obzirom na to da se termini NBA lige i kvalifikacija preklapaju.

Sportske.ba pišu da je KSBiH iskazao određena interesovanja za sjajnog igrača Partizana Kevina Puntera, ali da je sve ostalo samo na ideji, kao i Justina Bibbinsa, trenutno člana francuskog Nanterra.

Dobra vijest je i to što su FIBA i Eurolige postigle dogovor po kojem se termini utakmica reprezentacija i najjačeg klupskog takmičenja Evorpe neće preklapati, što daje realne šanse da klubovi ne stvaraju igračima probleme pri odlasku na reprezentativna okupljanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.