open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan se sastao s liderom Hamasa: Izrael će na kraju platiti cijenu svog ugnjetavanja Palestinaca
AUTOR: Autor: Anadolija
20.04.2024. u 18:32
get url
text
Recep Tayyip Erdogan i Ismail Haniyeh
Recep Tayyip Erdogan i Ismail Haniyeh
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio je u subotu tokom sastanka s liderom Hamasa Ismailom Haniyehom potrebu da se spriječi da posljednje tenzije Izraela s Iranom budu od koristi Tel Avivu i da se umjesto toga fokus zadrži na Palestincima u Gazi.
- Procjenjujući tenzije između Izraela i Irana, predsjednik je naglasio potrebu da se spriječi da događaji ojačaju Izrael i naglasio važnost ponovnog fokusiranja pažnje na Gazu - saopćila je Direkcija za komunikacije Turske.
Erdogan i Haniyeh su u Istanbulu razgovarali o višemjesečnoj kontinuiranoj ofanzivi Izraela na palestinske teritorije, posebno na Pojas Gaze, navodi se u saopćenju.
Turski predsjednik rekao je da će Izrael na kraju i neizbježno platiti cijenu svog ugnjetavanja Palestinaca, dodajući kako će Turska nastaviti razotkrivati izraelske masakre u Gazi na svim platformama.
Dodao je da su svi napori Turske posvećeni uspostavljanju nezavisne palestinske države, nazvavši to ključem trajnog mira u regionu.
- Predsjednik Erdogan je na sastanku rekao da Turska nastavlja svoju humanitarnu pomoć Palestini kako bi ublažila neke od njenih patnji - saopćeno je iz Direkcije.
- Napomenuo je da je do sada (od oktobra prošle godine) u region poslano više od 45.000 tona humanitarne pomoći, a protiv Izraela je implementiran niz sankcija, uključujući ograničenja trgovine - dodaje se.
Erdogan je rekao da Ankara nastavlja diplomatske napore kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanja s kojim se suočavaju Palestinci.
Turski predsjednik je naglasio hitnu potrebu za trenutnim i trajnim prekidom vatre kako bi se prekinulo nasilje.
Navodeći da je najsnažniji odgovor i put do pobjede protiv Izraela u jedinstvu i solidarnosti, Erdogan je istakao vitalnu važnost jedinstva među Palestincima tokom ovog procesa.
Također je istakao potrebu za daljnjim objašnjenjem pravednog cilja Palestine i razotkrivanjem Izraela "koji radi na obmanjivanju međunarodne javnosti."
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.