open-navfaktor-logo
search
Kontinuirani napadi
Izraelska artiljerija izvela napade na zgrade u centralnim dijelovima Rafaha: Bukte požari, jedna bolnica van funkcije
Timovi Civilne odbrane imaju poteškoće da dođu do mjesta događaja zbog kontinuiranih izraelskih napada, a zato nisu mogli intervenirati u požaru
AUTOR: Anadolija
08.05.2024. u 16:18
get url
text
FOTO: Anadolija
Izraelske snage izvele su artiljerijske napade na zgrade u centralnom dijelu grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze, a kao posljedica napada izbili su požari, javlja Anadolu.
Mete napada bile su zgrade Zarun, Kishta i Misri, a do sada nema informacija o stradalim.
Timovi Civilne odbrane imaju poteškoće da dođu do mjesta događaja zbog kontinuiranih izraelskih napada, a zato nisu mogli intervenirati u požaru.
Izraelski ratni avioni i artiljerijske jedinice izvode teške napade i na različite regije na istoku grada Rafaha, a mete napada bile su i civilne kuće i zgrada općine.
Izrael je nastavio napad na Rafah, uprkos činjenici da je palestinski pokret Hamas prihvatio katarsko-egipatski prijedlog prekida vatre i razmjene zarobljenika.
 Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus saopćio je da bolnica En-Najjar u gradu Rafahu više nije u stanju pružati usluge.
Ghebreyesus je na društvenoj mreži X naveo da je SZO duboko zabrinut zbog pojačanih vojnih aktivnosti Izraela u Rafahu, jer je više od 1,4 miliona palestinskih izbjeglica, uključujući 600.000 djece, i dalje u opasnosti.
- An-Najjar, jedna od tri bolnice u Rafahu, više nije u funkciji zbog tekućih sukoba oko nje i vojnog napada u Rafahu - naveo je Ghebreyesus te je dodao da je izraelsko zatvaranje granične kapije Rafah spriječilo Ujedinjene nacije (UN) da isporuče gorivo u Gazu.
Istakao je da bi sve operacije humanitarne pomoći mogle prestati ako ne bude goriva,
- Zatvaranje granica također sprječava isporuku humanitarne pomoći u Gazu. Goriva u bolnicama na jugu Gaze ima dovoljno za svega tri dana. Ovo znači da bi se usluge uskoro mogle zaustaviti - upozorio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.