open-navfaktor-logo
search
Domovi postaju tužna mjesta
Papa o padu nataliteta: Ne postoji nestašica malih pasa i mačaka, nedostaje djece
AUTOR: Anadolija
10.05.2024. u 14:38
get url
text
FOTO: AA
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u petak se u Rimu obratio na konferenciji o padu nataliteta, te pozvao vlade na implementaciju ozbiljnih i učinkovitih politika za dobrobit porodice kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva.
Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi u Italiji, papa Franjo je rekao da je broj rođenih prvih pokazatelj nade ljudi, te da se "Evropa sve brže pretvara u stariji kontinent".
- Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece - rekao je Franjo.
Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i brige za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupovine nekretnine.
- Potrebne su učinkovite politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove - kazao je papa, prenio je "Vatican News".
Dodao je da je također važno promovisati "kulturu velikodušnosti i međugeneracijske solidarnosti" te da zagađenje i glad u svijetu nisu uzrokovani rođenjem djece.
- Problem našeg svijeta nije rađanje djece: sebičnost, konzumerizam i individualizam čine ljude sitima, usamljenima i nesretnima - rekao je papa Franjo.
Na kraju svog obraćanja, papa je otvoreno progovorio na temu odnosa društva prema starijima.
- Usamljeni djedovi i bake, odbačeni djedovi i bake: ovo je kulturno samoubistvo. Budućnost grade mladi i stari zajedno. Molim vas, kada govorimo o natalitetu, koji je budućnost, da govorimo i o bakama i djedovima, koji nisu prošlost, već pomažu budućnosti. Imajte djecu, puno njih, ali i pazite na svoje bake i djedove - zaključio je papa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.