open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatno
Adnan Šerak u bjekstvu iz KPZ-a Zenica: Sud ga pustio da ide cijepati drva?!
Adnan Šerak, inače, u KPZ-u Zenica važi za jednog od najopasnijih zatvorenika, kojeg se čak i ostali osuđenici plaše. Iz njegove anamneze je vidljivo da se radi o osobi sklonoj nasilnim krivičnim djelima, o čemu najbolje svjedoči i činjenica da je (bio) osuđen za ubistvo drugog pritvorenika
11.11.2018. u 10:16
get url
text

Adnan Šerak iz Sarajeva, optužen da je za vrijeme izdržavanja kazne za pokušaj ubistva u zeničkom KPZ-u nasmrt pretukao drugog pritvorenika, obreo se na slobodi, nakon skandalozne odluke Općinskog suda u Sarajevu da ga pusti na jednomjesečni prekid izdržavanja kazne. Šerak je prekid izdržavanja, navodno, tražio kako bi pomogao porodici da pripremi drva za ogrjev. 

Da sve bude gore, nakon isteka ovog prekida, Šerak, koji u KPZ-u Zenica važi za jednog od najnasilnijih zatvorenika, nije se vratio na izdržavanje kazne i za njim je raspisana potjernica.

Ovu informaciju potvrdio nam je direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić.

- Sud je njemu odobrio prekid izdržavanja na mjesec. Na izdržavanje se trebao vratiti 21. oktobra do 24 sata, ali se nije pojavio. Mi smo odmah 22. oktobra za njim raspisali potjernicu - potvrdio nam je Kahrić.

Kahrić je pojasnio i da  uprava KPZ-a, nakon zahtjeva za puštanje zatvorenika na prekid, Sudu dostavlja anamnezu zatvorenika iz koje je Sud onda zaključuje o kakvoj osobi se radi, a uprava ni na koji drugi način ne može utjecati na odluku Suda. 

Adnan Šerak, inače, u KPZ-u Zenica važi za jednog od najopasnijih zatvorenika, kojeg se čak i ostali osuđenici plaše. Iz njegove anamneze je vidljivo da se radi o osobi sklonoj nasilnim krivičnim djelima, o čemu najbolje svjedoči i činjenica da je (bio) osuđen za ubistvo drugog pritvorenika.

Vrhovni sud Federacije BiH je, doduše, ukinuo presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. Šerak dobio sedam godina zatvora, jer je u KPZ-u Zenica nasmrt pretukao Dženana Džaku.

Presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe Šerakovih branilaca, a predmet je vraćen Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno suđenje.

Zatvorenik Dženan Džaka iz Sarajeva primljen je 5. augusta 2013. sa povredama glave na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona, Šerak je 5. augusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić je tokom suđenja priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud, međutim, nije prihvatio.

Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je pucao u decembru 2008. godine u kafiću na Grbavici.

Kasnije mu je ta kazna objedinjena sa dvije presude Općinskog suda u Visokom, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet i po godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.