navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uprkos eksplozijama

Afganistanski Charlie Chaplin nasmijava ljude

Veoma je jednostavno, želim dati Afganistancima razlog da se smiju, poručio je Karim Asir stand-up komičar

Objavljeno: 13.09.2018. u 17:04
get url
text

Afganistanski Charlie Chaplin kazao je da je svjedočio samoubilačkim napadima, eksplozijama i prijetnjama od tvrdokornih militantnih grupa, ali je ipak odlučan da ispuni svoj primarni cilj u životu.

- Veoma je jednostavno, želim dati Afganistancima razlog da se smiju - poručio je Karim Asir, stand-up komičar koji izvodi performanse širom glavnog grada Kabula u zaštitnoj odori Chaplina, prenosi Reuters.

Asir (25), istaknuo je da Chaplinovi imitatori širom svijeta pomažu ljudima da prebrode tugu i da ih nasmiju, a to je i njegova namjera.

On je rane godine odrastanja proveo u Iranu, nakon što je njegova porodica pobjegla pošto su Talibani 1996. godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Tamo je vidio performanse poznatog komičara na iranskoj televiziji.

Nakon što se njegova porodica vratila kući, Asir je počeo da imitira Chaplina u svojim nastupima, uprkos strahu koji su njegovi roditelji imali.

U Kabulu, kada Asira okruže obožavatelji i žele da se fotografišu s njim, on se uvijek smije ali je stalno zabrinut zbog napada.

- Uplašen sam da budem napadnut od bombaša samoubice ili eksplozije, ali te stvari me ne mogu zaustaviti da budem  Charlie Chaplin - rekao je.

Afganistanska tradicionalna kultura uključuje muziku i umjetničke performanse. Međutim, pod vlašću Talibana od 1996. do 2001. godine većina kulturnih aktivnosti je bila zabranjena jer se smatrala antiislamskom.