open-navfaktor-logo
search
Izložbe
Alisa Teletović u Zagrebu promovira mir, ljubav i dobrosusjedske odnose
U srijedu je u zagrebačkoj galeriji Živi Atelje DK (Ilica 110) otvorena izložba slika “Sve moje duše u potrazi za sobom” bosanskohercegovačke umjetnice Alise Teletović. Izložbu je otvorio akademski zagrebački slikar gospodin Munir Vejzović
14.09.2018. u 08:35
get url
text
Alisa Teletović na izložbi u Zagrebu

Alisa Teletović je umjetnica nekonvencionalnog naboja, čije je slikarstvo snažno i poletno. Ona spontano, naizgled naivno i eksperimentirajući u pokretu i boji, gradi priču o samospoznaji kroz duše žena, koje se suočavaju sa sobom i s iskušenjima kroz koje prolazi žena danas: potrebom za ljubavi, očekivanjima, potragom i pročišćenjem, traganjem za unutarnjim djetetom.

- "Sve moje duše u potrazi za sobom", su ekspresionističke, ilustrativne, figurativne slike, nastale kao traganje za sobom, koje je intenzivno krenulo povratkom u Bosnu i Hercegovinu 2011.godine. Izbivanje iz svoje zemlje, i život na drugom kontinentu, u Australiji, predstavlja jedan važan period mog slikarstva, u kojem sam slikala pejzaže, ptice emu, eukaliptuse; gdje mi je bio bitan osjećaj za porodicu, gradila sam utočište. To beskrajno prostranstvo i dan danas ima moju dušu zatočenu na nebu – kaže Teletović.

Povratkom "kući" osjetila je potrebu za intimnijim pristupom/pogledom kako prema sebi, tako i prema ženi općenito. Intuitivno slikajući ekspresije i figurativne emocije svojih duša, došla je do unutarnjeg djeteta. Upitala se, razotkrila.

Alisa Teletović je likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije diplomirala 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima osamnaest samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Njeni umjetnički radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, s ljubavlju se kupuju, vole i uživaju.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.